Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului

Operatie micsorare stomac

Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului

23/12/2017 Uncategorized 0
Operatie Sleeve gastric

        

Ce este gastrectomia longitudinala (operatie sleeve gastric) ?

Operatie sleeve gastric este tehnica chirurgicala restictiva ce implică   îndepărtarea a aproximativ 2/ 3 din stomac și în special porțiunea care   contine celule care secreta hormonul de stimulare al apetitului   (grelina). Stomacul este redus la un tub vertical in asa fel incat alimentele, dupa ce au fost ingerate trec rapid prin stomacul restant . Mai mult   decât atât, apetitul( senzatia de foame) va fi mult redus. Această tehnică nu   interfera cu digestia hranei .

Gastrectomia longitudinala (operatia micsorare stomac, operatie  sleeve gastric) se realizeaza pe cale laparoscopica. In timpul acestei intervenții chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata.

Punga astfel creata (stomacul ramas) in urma interventiei chirurgicale poate stoca aproximativ 60 ml – 100 ml. În mod normal, un stomac deține până la 1000 – 1500 ml .

Așa cum se arată în imagine, modul în care produsele alimentare parasesc stomacul nu se schimbă. Prin urmare, in urma unui sleeve gastric stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aproape nemodificata.

Nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, si nu presupune suplimente nutritive si vitaminice pe toata durata vietii.

Pierderea in greutate dupa operatia de sleeve gastric reprezinta  45-65% din excesul de greutate după 2 ani, ceea ce corespunde la o pierdere reala în greutate  de aproximativ 25-40 kg  .

Gastrectomia longitudinala este o tehnica chirurgicala ireversibila.

Există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți mânca după o intervenție chirurgicală. Având în vedere cantitatea mult mai mica de alimente consumate, este foarte important  sa faceti alegeri alimentare sanatoase pentru slabire si starea generala de sanatate .

Avantaje :

– deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului raman neschimbate.

– portiunea stomacului care produce hormonul responsabil pentru stimularea foamea este eliminata .

– pierderea in greutate corporală este între 40 % și 60 % la 1 an și 50 % până la 83 % la 5 ani .

– unele studii au arătat o îmbunătățire sau rezoluție completă a altor probleme de sănătate. Acestea sunt diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, asociate cu obezitatea .

– nu există nici un risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinala .

– ofera o calitate a vietii excelenta- nu trebuie tinut un regim special, nu trebuie sa luati vitamine si nu sunt restictii care sa afecteze calitatea vietii

Dezavantaje :

– unele persoane pot avea o pierdere în greutate mai mica .

– pierderea in greutate poate fi lenta în cazul în care planul de dieta nu este urmat .

– poate provoca simptome de reflux gastro-esofagian și inflamație a esofagului

– procedura nu este reversibilă .

 

 

Lasă un răspuns