Obezitatea – tratament chirurgical

Operatie micsorare stomac

Obezitatea – tratament chirurgical

22/12/2017 Uncategorized 3
Obezitatea

Obezitatea – tratament chirurgical

Obezitatea este o boală cronică. Este posibil, mai ales atunci când este severă, sa provoace dificultăți cotidiene. Poate, de asemenea, sa amenințe starea de sănătate și sa provoace boli cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemia, sindromul de apnee în somn.

Obezitatea este asociată cu alte patologii, cum ar fi:

  • Respiratorii (apneea obstructivă în somn, infecții respiratorii, sindromul Pickwick)
  • Depresie
  • Cardiovasculare( cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, cord pulmonar)
  • Sistemul nervos central (accident vascular cerebral, hipertensiune intracraniană)
  • Chirurgicale (risc de infecții și complicații postoperatorii, tromboză venoasă, embolie pulmonară)
  • Gastrointestinale (colecistită litiazica, steatoză hepatica, reflux gastroesofagian)
  • Ortopedice (osteoartrită, lumbago cronic)
  • Metabolice (diabet zaharat, dislipidemie)
  • Reproductive (infertilitate feminina și masculina, hipogonadism)
  • Diverse (varice, mobilitate redusă, dificultăți de menținere a igienei corporale)

O intervenție chirurgicală pentru obezitate facilitează scăderea durabila în greutate și un mai bun control asupra acestor boli asociate.

Cu toate acestea, pentru a avea o intervenție chirurgicală cu rezultate bune, este nevoie de o buna informare și pregătire preoperatorie.

Pacienții trebuie sa:

– participe pe deplin la decizia în ceea ce privește intervenția;
– sa fie pregătiți pentru această intervenție;
– să înțeleagă și accepte necesitatea de monitorizării periodice postoperatorii.

În acest articol veți găsi explicații despre:

– diferite tehnici chirurgicale;
– indicațiile în chirurgia obezității;
– organizarea planului în vederea operației;
– măsuri de precauție pentru cea mai bună șansă de succes.

Acest articol ar trebui să vă ajute să dialogați mai bine cu profesioniștii din domeniul chirurgiei obezității. Cu toate acestea, articolul nu înlocuiește informațiile furnizate de medicul dumneavoastră și echipa specializata în chirurgia obezității.

Este eficienta operația pentru obezitate?

Da, este eficienta!
O intervenție chirurgicală pentru obezitate ajută la:

– scăderea in greutate durabila;
– reducerea apariției bolilor legate de obezitate;
– îmbunătățirea calității vieții, inclusiv stima de sine, îmbunatățirea       activității fizice, sociale, activitatea sexuală.

Dar, mare atenție..

Intervenția chirurgicala nu poate de una singura sa producă scăderea în greutate și mai ales sa o mențină. Ea are nevoie de ajutorul dumneavoastră.
Aceasta este eficienta doar în cazul în care pacientul își modifica obiceiurile alimentare și dacă are loc creșterea activității fizice.

Intervenția chirurgicală poate provoca complicații și dificultăți, chiar și la mult timp după ce are loc:

  • probleme legate de procedura chirurgicală (de exemplu, un inel gastric poate aluneca), sau în cazul gastrectomiei longitudinale (gastric sleeve) și by-passului gastric pot sa apară scurgeri la nivelul suturii – fistule.
  • apariția unor deficiențe nutriționale. Acestea se corectează prin aportul de suplimente de vitamine, minerale și oligoelemente, regim alimentar.

Mortalitatea asociata cu chirurgia obezității nu este zero. Cu toate acestea , rămâne mai mica sau egala cu 1 %. De exemplu, pentru alte boli mortalitatea postoperatorie este de ordinul a:

  • 0,1 la 0,5 % după îndepărtarea vezicii biliare (pietre la fiere)
  • 2 % după bypass coronarian.

 Cui se adresează operația pentru obezitate?

– pacienților care suferă de obezitate morbida (IMC ≥ 40 kg / m²) sau severa (IMC ≥ 35 kg / m²), atunci când este asociata cu cel puțin o complicație care poate fi corectata în urma intervenții chirurgicale (diabet zaharat, hipertensiune arterială, sindromul de apnee de somn, afecțiuni articulare)

– pacienților care au încercat fără reușita să piardă în greutate, prin regim alimentar coordonat de către medicul nutritionist sau prin activitate fizica susținută o perioada îndelungata

– pacienților care nu prezintă contraindicații pentru intervenția chirurgicala (de exemplu, dependență de alcool) și pentru anestezia generala

Indicația tratamentului chirurgical:

BMI peste 40: indiferent de prezenta sau absenta co-morbiditatilor

BMI între 35-40: doar în prezenta unor co-morbiditati (diabet tip II, HTA, cardiopatie, apnee în somn)

BMI 30-35: pacienții cu diabet tip II

Contraindicații ale tratamentului chirurgical:

Boala neoplazica (cancerul); tratamentul chirurgical poate intra în discuție după 5 ani de remisie completa

Boli cardiace și respiratorii severe, decompensate

Boli psihice și lipsa de complianta (necesita evaluare psihologica)

Afecțiuni ale stomacului: hernii hiatale voluminoase, ulcere

Afecțiuni endocrinologice netratate: hipotiroidie, hipercorticism; evaluarea endocrinologica înainte de operație este obligatorie.

Cum se calculează IMC (indice de masa corporala)?

Indicele de masa corporala se calculează împărțind greutatea (exprimata în kg) la înălțime (la pătrat):

IMC = m/(h2) – masa împărțita la înălțimea la pătrat

VALORI IMC

  • 18,49 sau mai putin – subponderal
  • intre 18,50 și 24,99 – greutate normala
  • intre 25,00 și 29,99 – supraponderal
  • intre 30,00 și 34,99 – obezitate (gradul I)
  • intre 35,00 și 39,99 – obezitate (gradul II)
  • 40,00 sau mai mult – obezitate morbida

Credeți ca sunteți interesat de o intervenție chirurgicala pentru obezitate?

Pentru a lua o decizie, trebuie mai întâi:

  • sa discutați cu medicul dumneavoastră de familie și mai ales cu un specialist de obezitate (chirurg, endocrinolog, nutritionist, psihiatru sau psiholog). Ei vă vor ghida către o echipă multidisciplinară specializată în chirurgia obezității.
  • sa participați la un seminar în chirurgia obezității unde vor fi expuse detaliile legate de intervenția chirurgicala, cât și ce aveți de făcut înainte și după operație.

Intervenție chirurgicală pentru obezitate, cum funcționează?

Chirurgia pentru obezitate (sau chirurgie ” bariatrica “) modifica anatomia sistemului digestiv.

Există două tipuri principale de tehnici chirurgicale:

– tehnici restrictive pure, care reduc dimensiunea stomacului:

– tehnici mixte restrictive și “de malabsorbtie ”, care reduc dimensiunea stomacului și reduc asimilarea de produse alimentare de către organism

  • bypass gastric
  • diversie biliopancreatica.

Fiecare operație are avantajele și dezavantajele sale. Echipa multidisciplinară oferă soluția cea mai potrivita pentru situația dumneavoastră, în funcție de nevoile dumneavoastră și de factorii de risc asociați.

Înainte de intervenția chirurgicala

Pregătirea intervenției

Această fază de pregătire este esențială și fiind necesar un angajament real din partea pacientului. Înaintea intervenției, veți întâlni mai multi profesioniști, membri ai echipei multidisciplinare (chirurg, nutritionist, dietetician, psiholog sau psihiatru, cardiolog, anestezist, etc), care vă vor informa și investiga.

Ei vor prescrie, de asemenea, diferite investigații (teste de sânge, endoscopie digestiva și dacă este necesar, raze X, evaluarea funcției respiratorii și a celei cardiace, evaluare endocrinologica, test de sarcină, evaluare psihologica, evaluare stomatologica).

Aceste măsuri urmăresc să atingă:

– un bilanț complet al sănătății dumneavoastră și bolilor asociate obezității (deficiente nutriționale sau vitaminice, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol, boli de inima, apnee în somn sau alte tulburări respiratorii, tulburări articulare, etc)
– evaluare psihologică sau psihiatrica dacă este cazul
– evaluarea activității fizice și a obiceiurilor alimentare
– informații cu privire la sarcină și contracepție pentru femeile aflate la vârsta fertila.

Decizia intervenției

La sfârșitul fazei de pregătire, echipa multidisciplinară trebuie să dea un aviz care poate fi de trei feluri:

  1. Intervenția chirurgicala este posibila. Echipa chirurgicala va va oferi toate informațiile despre tehnica chirurgicala propusa.
  2. Pregătirea pentru intervenția chirurgicala este insuficientă. In acest caz trebuie sa refaceți parcursul la toate consulturile preoperatorii.
  3. Intervenția chirurgicală nu este o opțiune în cazul dumneavoastră. Echipa multidisciplinară va motiva refuzul  și va oferi alte forme de sprijin (nechirurgicale).
Intervenția chirurgicala

Dupa ce indicația chirurgicală este stabilită (BMI peste 40 indiferent de comorbidităţi, BMI peste 35 cu comorbidităţi sau BMI peste 30 cu Diabet tip II), pacientului i se realizează un bilanț complex de investigații.

  1. Set complet de analize de laborator: hemoleucograma, coagulograma completa cu INR, teste hepatice: GPT, GOT, GGT, Fosfataza alcalina, Bilirubina totala si fracționată, Uree, Creatinina, Ionograma, Grup, Rh, TSH, FT3, FT4, Cortizol, Bilant lipidic, Hemoglobina glicozilata, Glicemie

  2. EKG și consult cardiologic inclusiv ecografie cardiaca

  3. Radiografie pulmonara și probe funcționale ventilatorii

  4. Ecografie abdominala

  5. Endoscopie digestiva superioara + testare HP

  6. Consult endocrinologic – cu rezultatele de la hormonii tiroidieni şi cortizol

  7. Consult psihologic sau psihiatrie dacă este cazul

  8. Consult preanestezic

În general toate aceste teste sunt realizate într-un timp scurt, urmând ca în absența contraindicațiilor locale gastrice (ulcer, tumori) sau generale (boli endocrine decompensate, disfuncții cardiovasculare decompensate, neoplazii), pacientul să fie acceptat la operație.

Intervenția este realizata sub anestezie generala, prin abord laparoscopic.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic?

  • durere postoperatorie minima
  • timpul de revenire la activitățile zilnice este mai mic
  • rezultate estetice superioare
  • durata redusa de spitalizare
  • risc de infectii postoperatorii diminuat

În unele cazuri, în timpul operației, din motive de siguranță, este necesară deschiderea abdomenului (laparotomie). Durata de spitalizare variază între 2 la 5 zile, în funcție de tipul de intervenție și starea generală de sănătate a persoanei.

Aceasta poate fi prelungită în cazul în care apar complicații după o intervenție chirurgicală. În acest caz, medicul poate decide să reintervina chirurgical de urgență.

 Regim alimentar după intervenția chirurgicala bariatrică

1. Prima zi postoperator

Prima zi postoperator: pe cale orală – apă, supa strecurata, ceai fără zahar. Beți lent, cu înghițituri mici, cu pauză între înghițituri.

2. Zilele 2 – 7 postoperator

Sunt permise alimente lichide, fără zahăr. Alimentele vor fi foarte bine mixate pentru a obține o textură lichidă. Încercați să aveți 4 – 5 mese/zi. Luați înghițituri mici sau cu linguriţa. Între inghiţituri faceţi pauze.

Cantități și volume:

• volum stomac: 60-80 ml

• o gură de lichid: 30 ml

• o lingură: 10 ml

• o linguriţă: 5 ml

Se va incuraja alimentația cu lingura/linguriţa și sorbitura mică.

Alimentație: 5 mese pe zi a 60-80 ml

• 3 mese:  supă strecurată din legume  şi carne la alegere

• o masă: iaurt de băut cu conținut redus de grăsimi

• o masă: zeamă de compot neîndulcit de mere, alte fructe mai puţin dulci

Hidratare:

• 2-3 linguri/sorbituri la 10-20 de minute.

• Cantitate totală minimum 500 ml în ziua 2-a, creste progresiv, fără limită superioară.

• Apă plată, ceai neîndulcit sau cu îndulcitor non-caloric

Pentru episoadele de slăbiciune extremă Gatorade, nu se va depăși o sticlă la 3-4 zile. Este etapa în care pierderea ponderală este cea mai rapidă, practic 1 kg/zi.

3. Din ziua a 7-a postoperator până în ziua a 14-a postoperator

Alimente semisolide, mixate, fără zahar. Alimentele trebuie să aibă textura smântânii.

În această fază se pot reintroduce următoarele alimente:

– Piureuri din fructe fierte, cereale, legume sau supe cremă
– Iaurturi
– Proteine: carne fiartă și mixată, amestecată în piureurile de legume
– Puteți apela la conservele sau borcanele cu mâncare pentru bebeluși (cele cu putin zahar și bogate în proteine).

4. Săptămâna a treia și a patra postoperator

Puteţi consuma alimente moi, bine gătite, cu textura unei banane foarte coapte.

Se vor introduce următoarele alimente:

  • Fructe gătite: măr copt sau fiert, pară coaptă sau fiartă, piersici din compot, prune din compot (toate fără coajă)
  • Brânzeturi proaspete: brânză de vaci (evitați brânzeturile fermentate)
  • Bucăți de legume foarte bine gătite
  • Ouă fierte moi
  • Carne tocată

Alimentele grase, zahărul, băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice sunt interzise.

Alimentele care balonează: varza, fasolea, porumbul, brânzeturile fermentate sunt de evitat, fiind sursă de disconfort digestiv.

5. După prima lună

Alimente solideAlimentație echilibrată.

Reguli generale:
  • Respectați mesele, nu săriți mesele.
  • Volumul stomacului dumneavoastră este acum de 60-80 ml, de aceea mesele trebuie fracționate: 3 mese principale plus două, trei gustări. Păstrați fructele și iaurtul pentru gustări.
  • Încetați să mai mâncați din momentul în care vă simțiți satul.
    Mâncați lent, durata unei mese principale ar trebui sa fie de minim 30 de minute.
  • Pentru hidratare: apă plată consumată între mese. Nu beți lichide cu 30 min înainte de mese sau în timpul mesei. Reîncepeți să beți lichide la 30 min după masă.
  • Evitați alimentele prea dulci, prea sărate, prea condimentate, prea reci sau prea fierbinți.
  • Evitați zaharurile concentrate, mai ales pe cele în formă lichidă, pentru că sunt pline de calorii nenutritive şi încetinesc pierderea în greutate; grăsimile şi prăjelile sunt o sursă importantă de calorii!
  • Mesele trebuie să conțină, în ordine: proteine, legume, cereale integrale, fructe. Aveți nevoie de cel putin 60-80 grame de proteine pe zi, sub formă de produse alimentare şi/sau suplimente. Spre deosebire de alte substanțe, proteinele nu pot fi depozitate în organism, de aceea este esențial aportul lor zilnic. Printre altele, proteinele accelerează vindecarea rănilor, cresc metabolismul de ardere a grăsimilor si protejează masa musculara.
  • Introduceţi alimentele noi, pe rând, pentru a evita intoleranţa. Dacă nu toleraţi un aliment, reintroduceţi-l după o săptămâna.
  • Nu vă culcați imediat după masă.
  • Faceți mișcare! Mersul pe jos este recomandat din primele săptămâni. După 6-8 săptămâni, puteți trece la exerciţii fizice mai intense.
Noi obiceiuri alimentare

– pacienții vor ingera cantități mici la fiecare masa și vor mesteca lent;
– este interzis băutul lichidelor în timpul mesei (dar suficient intre mese);
– regim alimentar echilibrat și variat pentru a evita deficiențe nutriționale și pentru a crește șansele de pierdere în greutate;
– păstrați un echilibru adecvat de proteine ​​(carne, pește, ouă, produse lactate);
– evitați băuturile răcoritoare, sosurile și alimente prăjite, precum și dulciurile și alimentele grase: utilizarea lor ar putea pune în pericol pierderea de greutate

Dupa operație

In perioada imediat post-operatorie

La majoritatea pacienților pierderea în greutate este rapidă în primele câteva luni și apoi încetinește. In general, este maxima după 12-18 luni.
Bolile asociate cu obezitatea dispar sau se ameliorează (de exemplu diabetul).

Controlul post-operator are 6 obiective principale:

– evaluarea scăderii în greutate
– verificarea stării generale de sănătate , identificarea și gestionarea potențialelor complicații chirurgicale și a deficientelor nutriționale care pot să apară la scurt timp după intervenție sau mai târziu
– adaptarea, dacă este necesar, a tratamentului pacientului
– verificarea noilor obiceiuri alimentare și a activității fizice
– detectarea oricăror probleme psihologice legate de schimbările corpului și, dacă este necesar, o monitorizare adecvată 

Pierderea în greutate modifică corpul și aspectul său: aceasta poate provoca tulburări psihologice, iar o perioadă de adaptare la aceasta schimbare este fireasca. Dacă doriți, sau dacă medicul dumneavoastră consideră ca este necesar, puteți fi ajutat de către un psiholog sau psihiatru. Poate fi nevoie, dacă este necesar, de chirurgia plastica reconstructiva pentru a elimina excesul de piele care persistă în unele locuri (sâni, stomac, brate și coapse). Este recomandat sa recoltați regulat  analize de sânge și  sa dozați în sânge nivelul vitaminelor.

 

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button