Inainte de gastric sleeve

Operatie micsorare stomac

Inainte de gastric sleeve

23/12/2017 Uncategorized 0

 

Inainte de gastric sleeve

Pregătirea

Inainte de gastric sleeve, aceasta etapa de pregătire,  este esențială și necesită un angajament real din partea pacientului. Înainte de intervenția chirurgicala, veți întâlni mai multi profesioniști, membri ai unei echipe multidisciplinare (chirurg, nutritionist, dietetician, psiholog sau psihiatru, cardiolog, anestezist), care vă vor informa și investiga.

Aceștia vor prescrie, diverse analize și explorări medicale (teste de sânge, endoscopie digestiva superioara și dacă este necesar, radiografii, evaluarea funcțiilor respiratorie și cardiaca, evaluare endocrinologica, test de sarcină, evaluare psihologica, evaluare stomatologica).

Prin aceste măsuri se urmărește, inainte de gastric sleeve, realizarea:

– unui bilanț complet al sănătății pacientului și al bolilor asociate obezității (deficiente nutriționale sau vitaminice, diabet, hipertensiune arteriala, colesterol  crescut, boli cardiace, sindromul de apnee de somn sau alte tulburări respiratorii, afecțiuni articulare, etc.)
– unei evaluări psihologice sau psihiatrice, dacă este cazul
– unei evaluări a activității fizice și obiceiurilor alimentare
– unei evaluări cu privire la sarcină și contracepție pentru femeile aflate la vârsta fertila.

Decizia

La sfârșitul etapei pregătitoare, inainte de gastric sleeve, echipa multidisciplinară va da un aviz care poate fi de trei tipuri:

 1. Intervenția chirurgicala este posibila. Echipa chirurgicala va va oferi  informațiile despre tehnica chirurgicala propusa.
 2. Pregătirea pentru intervenția chirurgicala nu este suficientă. In acest caz trebuie sa reluați după ceva timp parcursul la toate consulturile preoperatorii.
 3. O intervenție chirurgicală nu este o opțiune în cazul dumneavoastră. Echipa multidisciplinară o sa explice de ce și va oferi alte forme de sprijin (non-chirurgicale).
Intervenția chirurgicala

Dupa ce indicația chirurgicală este stabilită (BMI peste 40 indiferent de comorbidităţi, BMI peste 35 cu comorbidităţi sau BMI peste 30 cu Diabet tip II), pacientului i se realizează un bilanț complex de investigații.

 1. Set complet de analize de laborator: hemoleucograma, coagulograma completa cu INR, teste hepatice (GPT, GOT, GGT, fosfataza alcalina, bilirubina totala si fractionata), uree, creatinina, ionograma, grup, Rh, TSH, FT3, FT4, cortizol, bilanț lipidic, hemoglobina glicozilata, glicemie

 2. EKG și consult cardiologic inclusiv ecografie cardiaca

 3. Radiografie pulmonara și spirometrie

 4. Ecografie abdominala

 5. Endoscopie digestiva superioara + testare HP (helicobacter pilori)

 6. Consult endocrinologic – cu rezultatele de la hormonii tiroidieni și cortizol

 7. Consult psihologic sau psihiatrie dacă este cazul

 8. Consult preanestezic

În general toate aceste teste sunt realizate într-un timp relativ scurt, urmând ca în absența contraindicațiilor locale gastrice (ulcer sau tumori gastrice), sau generale (boli endocrine decompensate, disfuncții cardio-vasculare severe decompensate, neoplazii), pacientul să fie acceptat la operație. Intervenția chirurgicala bariatrica se realizează sub anestezie generala, prin abord laparoscopic.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic?
 • durerea postoperatorie este  redusa
 • timpul de revenire la activitățile cotidiene este mic
 • rezultate estetice superioare
 • spitalizare redusa
 • risc de infecții postoperatorii diminuat
 • vizibilitate excelenta în timpul intervenției, deși abordul este minim-invaziv

În cazuri speciale, în timpul intervenției, din motive de siguranță , este uneori necesară deschiderea abdomenului (laparotomie). Durata de spitalizare medie este intre 3 și 5 zile, în funcție de tipul de intervenție bariatrica și de recuperarea pacientului operat. Aceasta poate fi prelungită în cazul în care apar complicații după intervenția chirurgicală. În acest caz, medicul poate decide să reintervina chirurgical de urgență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button