Inainte de gastric sleeve

Operatie micsorare stomac

Inainte de gastric sleeve

23/12/2017 Uncategorized 0

 

Inainte de gastric sleeve

Pregatirea

Inainte de gastric sleeve, aceasta etapa de pregatire,  este esențială și necesită un angajament real din partea pacientului. Inainte de interventia chirurgicala, veți întâlni mai multi profesioniști, membri ai unei echipe multidisciplinare (chirurg, nutritionist, dietetician, psiholog sau psihiatru, cardiolog, anestezist), care vă vor informa și investiga.

Acestia vor prescrie, diverse analize si explorari medicale (teste de sânge, endoscopie digestiva superioara și dacă este necesar, radiografii, evaluarea funcților respiratorie și cardiaca, evaluare endocrinologica, test de sarcină, evaluare psihologica, evaluare stomatologica).

Prin aceste masuri se urmareste, inainte de gastric sleeve, realizarea:

– unui bilant complet al sanatatii pacientului si al bolilor asociate obezitatii (deficiente nutritionale sau vitaminice, diabet, hipertensiune arteriala, colesterol  crescut, boli cardiace, sindromul de apnee de somn sau alte tulburări respiratorii, afectiuni articulare, etc.)
– unei evaluari psihologice sau psihiatrice daca este cazul
– unei evaluari a activitatii fizice si obiceiurilor alimentare
– unei evaluari cu privire la sarcină și contracepție pentru femeile aflate la vârsta fertila.

Decizia

La sfârșitul etapei pregatitoare, inainte de gastric sleeve, echipa multidisciplinară va da un aviz care poate fi de trei tipuri:

 1. Intervenția chirurgicala este posibila. Echipa chirurgicala va va oferi  informațiile despre tehnica chirurgicala propusa.
 2. Pregătirea pentru intervenția chirurgicala nu este suficientă. In acest caz trebuie sa reluati dupa ceva timp parcursul la toate consulturile preoperatorii.
 3. O intervenție chirurgicală nu este o opțiune în cazul dumneavoastră. Echipa multidisciplinară o sa explice de ce și va oferi alte forme de sprijin (non-chirurgicale).
Intervenția chirurgicala

Dupa ce indicaţia chirurgicală este stabilită (BMI peste 40 indiferent de comorbidităţi, BMI peste 35 cu comorbidităţi sau BMI peste 30 cu Diabet tip II), pacientului i se realizeaza un bilanţ complex de investigaţii.

 1. Set complet de analize de laborator: hemoleucograma, coagulograma completa cu INR, teste hepatice (GPT, GOT, GGT, fosfataza alcalina, bilirubina totala si fractionata), uree, creatinina, ionograma, grup, Rh, TSH, FT3, FT4, cortizol, bilant lipidic, hemoglobina glicozilata, glicemie

 2. EKG si consult cardiologic inclusiv ecografie cardiaca

 3. Radiografie pulmonara si spirometrie

 4. Ecografie abdominala

 5. Endoscopie digestiva superioara + testare HP (helicobacter pilori)

 6. Consult endocrinologic – cu rezultatele de la hormonii tiroidieni şi cortizol

 7. Consult psihologic sau psihiatrie daca este cazul

 8. Consult preanestezic

În general toate aceste teste sunt realizate intr-un timp relativ scurt, urmând ca în absenţa contraindicaţiilor locale gastrice (ulcer sau tumori gastrice), sau generale (boli endocrine decompensate, disfuncţii cardio-vasculare severe decompensate, neoplazii), pacientul să fie acceptat la operaţie. Interventia chirurgicala bariatrica se realizeaza sub anestezie generala, prin abord laparoscopic.

Care sunt avantajele abordului laparoscopic?
 • durerea postoperatorie este  redusa
 • timpul de revenire la activitatile cotidiene este mic
 • rezultate estetice superioare
 • spitalizare redusa
 • risc de infectii postoperatorii diminuat
 • vizibilitate excelenta in timpul interventiei, desi abordul este minim-invaziv

În cazuri speciale, în timpul interventiei, din motive de siguranță , este uneori necesară deschiderea abdomenului (laparotomie). Durata de spitalizare medie este intre 3 si 5 zile, în funcție de tipul de intervenție bariatrica și de recuperarea pacientului operat. Aceasta poate fi prelungită în cazul în care apar complicații dupa intervenția chirurgicală. În acest caz, medicul poate decide să reintervina chirurgical de urgență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *