Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului

Operatie micsorare stomac

Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului

23/12/2017 Uncategorized 4
Operatie Sleeve gastric

        

Ce este gastrectomia longitudinala (operatie sleeve gastric)?

Operatie sleeve gastric este tehnica chirurgicala restictiva ce implică  îndepărtarea a aproximativ 2/ 3 din stomac și în special porțiunea care  contine celule care secreta hormonul de stimulare al apetitului (grelina). Stomacul este redus la un tub vertical in asa fel incat alimentele, dupa ce au fost ingerate trec rapid prin stomacul restant. Mai mult decât atât, apetitul (senzatia de foame) va fi mult redus. Această tehnică nu   interfera cu digestia hranei.

Gastrectomia longitudinala (operatia micsorare stomac, operatie  sleeve gastric) se realizeaza pe cale laparoscopica. In timpul acestei intervenții chirurgicale cea mai mare parte din stomac este eliminata.

Rezervorul astfel creat (stomacul ramas), în urma interventiei chirurgicale poate stoca aproximativ 60 – 100 ml. În mod normal, un stomac poate stoca până la 1000 – 1500 ml.

Așa cum se arată în imagine, modul în care produsele alimentare parasesc stomacul nu se schimbă. Prin urmare, in urma unui sleeve gastric stomacul este mai mic, dar funcția rămâne aproape nemodificata. Nu se modifica circuitul fiziologic al alimentelor prin intestin, prin urmare nu are un mecanism malabsorbtiv, si nu presupune suplimente nutritive si vitaminice pe toata durata vietii. Pierderea in greutate dupa operatia de sleeve gastric reprezinta  45-65% din excesul de greutate după 2 ani, ceea ce corespunde la o pierdere reala în greutate de aproximativ 25-40 kg.

Gastrectomia longitudinala este o tehnica chirurgicala ireversibila.

Există câteva restricții cu privire la alimentele pe care le puteți consuma după o intervenție chirurgicală bariatrica. Având în vedere cantitatea mult mai mica de alimente consumate, este foarte important  sa faceti alegeri alimentare sanatoase pentru a slabi, cat si pentru starea de sanatate generala a organismului dumneavoastra.

Avantaje:

 • deși stomacul este redus în dimensiune și cantitatea de alimente este diminuata, funcțiile stomacului raman neschimbate
 • portiunea stomacului care produce hormonul responsabil pentru stimularea foamea este eliminata
 • pierderea in greutate corporală este între 40 % și 60 % la 1 an și 50 % până la 83 % la 5 ani
 • unele studii au arătat o îmbunătățire sau ameliorare a altor probleme de sănătate. Acestea sunt diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, asociate frecvent cu obezitatea
 • nu există niciun risc de dumping sindrom sau ocluzie intestinala
 • ofera o calitate a vietii excelenta – nu trebuie tinut un regim special, nu trebuie sa luati vitamine si nu sunt restictii care sa afecteze major calitatea vietii

Dezavantaje:

 • unele persoane pot avea o pierdere în greutate mai putin semnificativa
 • pierderea in greutate poate fi lenta în cazul în care planul de dieta nu este urmat
 • poate provoca simptome de reflux gastroesofagian și inflamație a esofagului
 • procedura nu este reversibilă.

 

4 răspunsuri

 1. […] Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului […]

 2. […] Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului […]

 3. […] Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului […]

 4. […] Sleeve gastric – Operatia chirurgicala de micsorare a stomacului […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *