Obezitate

Operatie micsorare stomac

Obezitate

01/07/2018 Uncategorized 0
Obezitate

Obezitatea

Obezitate ca termen și definiția Organizației Mondiale a Sănătății: “Obezitatea este definită ca exces de masa corporala, care are consecințe negative asupra sănătății”. Aceasta este prima epidemie globală. În 2014, peste 1,9 miliarde de adulți au fost supraponderali și 600 de milioane de pacienți obezi. Obezitatea determină creșterea mortalității. În fiecare an în lume 2.800.000 de persoane mor din cauza obezității.

În practică, obezitatea se definește pornind de la indicele de masă corporală (IMC).

IMC = Greutate (kg)/Înălțime (m) ²

 • 18,5 <IMC<25 = greutate normala
 • 25<IMC <30 = supraponderabilitate
 • 30 <IMC <35 = obezitate moderată
 • 35 <IMC <40 = obezitate severă
 • IMC <40 = obezitate morbidă sau severă clinic

Când se spune că obezitatea este “morbidă” sau “severă din punct de vedere clinic”, riscul complicațiilor legate de obezitate este mult mai frecvent și riscul de mortalitate crește dramatic.

Cauze obezitate

Cauze genetice

Genele joacă un rol major în obezitate: distribuția grăsimii corporale și a masei corporale ar fi determinată de un număr mic de gene. Cu toate acestea, aceste gene nu sunt singurele responsabile de apariția obezității!

Cauze metabolice

Unii dintre noi au o cheltuială de energie pentru metabolismul bazal (adică cheltuielile cu energia atunci când suntem în repaus) mai puțin importante decât alții. Acești oameni trebuie să mănânce mai puțin, altfel caloriile sunt stocate în grăsimi. Cu un metabolism bazal scăzut, singura modalitate de a pierde în greutate este scăderea drastică a consumului de calorii.

Sedentarismul și inactivitatea fizică

Astăzi, stilul nostru de viață este sedentar: o utilizare a vehiculelor cu motor pentru deplasare, lifturi, telecomenzi, ocupații sedentare. Între timp, mâncam mai multe alimente dense în energie ( cu conținut ridicat în grăsimi și zahăr) decât în trecut. Lipsa activității fizice este un factor major în creșterea în greutate.

Modificarea comportamentelor alimentare

Distrugerea meselor: mai puțin timp pentru masa, mese fără program fix, mese luate în mișcare.

Individualizarea dietei

Acces mai ușor la produsele alimentare care promovează gustări.
Comercializarea de noi produse cu o concentrare majora de calorii, cu o acoperire media foarte dezvoltată (făcând produsul atrăgător).

Cauze medicale

Cauzele medicale ale obezității sunt rare. Hipotiroidismul poate duce la creșterea în greutate cu câteva kilograme, dar nu din aceasta cauza pacientul câștiga 40 kg! Unele tulburări endocrine sau utilizarea de steroizi, antidepresive pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate.

Consecințe obezitate

Riscul decesului prematur cauzat de obezitate este bine cunoscut. În 2014, au existat 2,8 milioane de decese în întreaga lume legate de obezitate. Pacienții supraponderali prezintă un risc ridicat de complicații:

 • Diabetul zaharat
 • Hipertensiunea arterială
 • Complicații cardiovasculare
 • Complicații articulare
 • Complicații respiratorii – sindromul de apnee în somn
 • Litiaza biliara
 • Risc crescut pentru anumite tipuri de cancer
 • Reflux gastroesofagian
 • Depresie
 • Infertilitate și menstruații anormale
 • Incontinenta urinara
Diabet zaharat:

Acesta este diabetul de tip II, cunoscut și ca “diabet gras”. Obezitatea crește dramatic riscul de diabet zaharat tip II. Corpul devine mai întâi rezistent la insulină. În ciuda creșterii secreției de insulină de către pancreas, nivelul de glucoză din sânge rămâne ridicat, deoarece organismul nu îl poate metaboliza. După un timp, pancreasul nu mai poate secreta suficienta insulina și diabetul devine insulinonecesitant, ceea ce necesită injectări regulate de insulină. Diabetul provoacă complicații la nivelul vaselor, rinichilor, ochilor etc. S-a demonstrat recent că intervențiile bariatrice au avut un efect puternic asupra diabetului zaharat, de multe ori cu oprirea tratamentului, în special în cazul în care boala este prinsa în timp util. Această intervenție chirurgicală ajută la întârzierea complicațiilor dramatice ale diabetului zaharat.

Hipertensiune arterială, complicații cardiovasculare:

Greutatea în exces necesită creșterea tensiunii arteriale pentru vascularizarea tuturor organelor. Hipertensiunea dăunează inimii, în special vasele creierului și rinichilor.

Complicațiile articulare:

Articulațiile nu sunt capabile să reziste la excesul de greutate, uzura articulațiilor fiind mai rapida în cazurile de obezitate, provocând artroze, în principal la nivelul coloanei vertebrale, șoldurilor, genunchilor și gleznelor. Pierderea în greutate va păstra articulațiile și va evita necesitatea reparării chirurgicale a acestora.

Tulburări respiratorii:

Insuficienta respiratorie este o complicație clasică a obezității și pierderea în greutate contribuie la îmbunătățirea simptomelor.

Sindromul de apnee în somn:

Aceasta este o complicație foarte gravă a obezității. În timpul somnului, căile respiratorii se închid datorita tonusului muscular scăzut, și respirația se oprește din când în când.

Litiaza biliara:

Pacienții supraponderali prezintă un risc crescut de apariție a pietrelor în vezica biliară.

Risc crescut pentru anumite tipuri de cancer:

Diferite tipuri de cancer sunt favorizate de obezitate (cancer de colon, cancer al uterului)

Reflux gastroesofagian:

Creșterea presiunii intra-abdominale la obezi cauzează hernia hiatală și reflux gastric. Acest reflux poate fi controlat prin intervenții chirurgicale pentru obezitate.

Depresie:

Depresia este o consecință a durerii cronice, a eșecului dietei, a unei imagini de sine proaste, toate induse de excesul de greutate. Evaluarea unei depresii mascate înainte de intervenția chirurgicală a obezității este esențială.

Infertilitatea și tulburările de ciclu menstrual:

Excesul de grăsime crește nivelul de estrogen și provoacă sângerări, infertilitate și crește riscul unor cancere mamare și uterine. Pierderea in greutate ajuta la restabilirea fertilității. Pe de altă parte, nu este recomandabil să aveți o sarcină înainte de a obține o greutate normală după intervenția chirurgicală pentru obezitate.

Incontinența urinara:

Obezitatea, precum și sarcinile multiple, sporesc riscul de incontinență urinară de efort. Incontinenta apare în timpul efortului, cum ar fi râsul sau tusea. Aceasta poate fi corectata prin scăderea în greutate.

Probleme sociale:

Există o formă de discriminare socială pentru persoanele obeze, la locul de muncă, în căutarea unui loc de muncă, legata de accesul la spațiile publice, îmbrăcăminte etc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button