Obezitatea si apneea de somn

Operatie micsorare stomac

Obezitatea si apneea de somn

27/05/2019 Uncategorized 0

Obezitatea si apneea de somn

Se vorbește de obezitate, atunci când IMC-ul (indice de masa corporala) depășește valoarea de 30. IMC reprezinta raportul intre greutatea exprimata în kg și înălțimea la pătrat (exprimata în metri). Obezitatea este considerata o boală, deoarece generează și alte complicații medicale dacă este lăsată netratată mult timp. Aceste boli includ apneea din timpul somnului, hipertensiunea arterială, astmul , boli cardiovasculare, hipercolesterolemia, boli respiratorii și multe altele. Obezitatea poate fi rezolvată în mod eficient prin operația de reducere a greutății. Obezitatea este o boală metabolică în care persoana începe să acumuleze prea multa grăsime, pana la la o limită când aceasta acumulare începe să interfereze cu viața de zi cu zi și afectează în mod negativ sănătatea.

Ce este apneea de somn ?


Apneea apăruta pe perioada somnului este o afecțiune respiratorie, în care persoanei obeze i se oprește involuntar respirația în timpul somnului pentru o perioadă. Durata variază de obicei între 10-20 de secunde. Această întrerupere a respirației poate duce la privarea de oxigen a organismului și drept urmare, se produc treziri bruște din somn. Apneea de somn prelungită, netratată, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății.

De ce obezitatea poate declanșa apneea de somn?


Exista o asociere intre excesul ponderal serios și unele afecțiuni respiratorii. Acest lucru se întâmplă deoarece greutatea suplimentară a corpului face ca plămânii să funcționeze mult mai greu. Obezitatea duce la acumularea de grăsimi în diferite regiuni ale corpului. Gâtul este una dintre aceste regiuni. Această depunere de grăsime pe gât adaugă o presiune suplimentară pe trahee. Drept urmare, au loc întreruperi scurte ale respirației. Acesta situație se agravează în timpul somnului, ducând la apnee de somn. Astfel, se poate spune că obezitatea este un factor de risc foarte serios pentru apneea de somn.

Cum afectează pacientul și familia?

Apneea din timpul somnului este strâns asociată și cu sforăitul puternic. În timp ce apneea din timpul somnului este dăunătoare pentru pacient, sforăitul poate fi un deranj mare pentru familie, calitatea somnului fiind afectata negativ. Pe o perioadă lungă de timp, apneea de somn duce la întreruperea ciclului regulat al somnului.

Ce se poate face pentru rezolvarea apneei de somn?


Apneea în somn poate fi gestionată eficient cu ajutorul aparatului respirator. Dar, în cazul în care apneea a avut ca și cauza obezitatea, este bine să recurgeți la o intervenție bariatrica (gastric sleeve – operatie micsorare stomac). Chirurgia obezității nu doar ca va rezolva apneea de somn, dar va și îmbunătăți statutul respirator al pacientului, diminuând bolile respiratorii asociate obezității.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button