Operatie gastric sleeve

Operatie micsorare stomac

Operatie gastric sleeve

21/06/2019 Uncategorized 6
Operatie gastric sleeve

Ce este o operatie gastric sleeve ?

Gastric sleeve (operatie micsorare stomac), cunoscută și sub denumirea de gastrectomie longitudinala laparoscopica, este o operație de scădere ponderala cu o crestere majora în popularitate în ultimii ani.

Gastric sleeve este o procedură restrictivă în care capacitatea stomacului este redusă cu aproximativ 75%, pentru a ajuta la scăderea substanțială în greutate pe termen lung. Ca si rezultat, sanatatea generala a dumneavoastra se imbunatateste.

Cum funcționează o operatie gastric sleeve?

O operatie gastric sleeve, funcționează prin îndepărtarea permanentă a unei mari părți a stomacului. Deoarece capacitatea stomacului este mult redusă, acesta poate retine doar o mică cantitate de alimente. Vă veți simți plin după ce veți mânca mult mai puțină mâncare și cu siguranta va va fi mai puțin foame între mese. O gastrectomie longitudinala laparoscopica îndepărtează de asemenea partea stomacului care produce hormonul grelina care stimulează foamea. Acest lucru înseamnă că apetitul dumneavoastra se va reduce.

Pierderea ponderala incepe de indata ce va operati. După 18 luni, rezervorul gastric nou creat incepe sa se întinda astfel încât este important ca prin schimbarea obiceiurilor alimentare să mențineti dimensiunile porțiilor reduse și să nu va asteptati ca operatia să vă oprească să mâncați. Dacă mâncați alimentele recomandate (nu moi sau lichide), nu vă veți simți infometati. Ar trebui să luați vitamine intreaga viață, inclusiv injecții trimestriale B12.

Este o operatie gastric sleeve potrivită pentru dumneavoastra?

Sunteti eligibil pentru o operatie gastric sleeve dacă:

  • aveți un indice BMI (indice de masă corporală) de 40 sau mai mult
  • aveți un IMC de 35 sau mai mult și aveți alte afecțiuni medicale cum ar fi diabetul de tip II sau hipertensiunea arterială, care poate fi îmbunătățită prin scăderea în greutate.
  • sunteți eligibil pentru a avea o anestezie generală și o intervenție chirurgicală.
  • v-ați angajat să pierdeți din greutate și să vă mențineți pierderea în greutate prin modificări ale stilului de viață și ale alimentatiei.
  • ați încercat să pierdeți în greutate mancand sanatos, facand exercitii fizice, timp de cel puțin șase luni și acest lucru nu a funcționat.

Ce se întâmplă în timpul unei proceduri de micsorare stomac?

Înainte de gastric sleeve, veti fi anesteziat general. Procedura se efectuează laparoscopic și, de obicei, durează între o oră și doua ore si jumatate in functie de caz.

Chirurgul bariatric va face mai multe incizii mici la nivelul abdomenului și va introduce in abdomen un telescop lung și subțire, numit laparoscop și alte instrumente chirurgicale pentru a îndepărta o mare parte a stomacului. După îndepărtarea unei mari portiuni gastrice, stomacul ramas va ramane sigilat cu ajutorul unor agrafe metalice, si va avea forma unui tub îngust.

Ingrijirea si recuperarea dupa operatie gastric sleeve

După o operatie gastric sleeve, veți rămâne în spital timp de două până la trei zile. Este posibil să aveți nevoie de calmante pentru durere. Vi se vor administra analgezice cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

Veți putea să beți lichide limpezi în prima zi după operație. Veți rămâne apoi pe o dietă prescrisa de chirurgul bariatric timp de câteva săptămâni, progresând până la alimente moi și, în cele din urmă, după patru săptămâni veți adăuga alimente solide. Chirurgul bariatric sau un nutritionist va vor explica dieta strictă dupa gastric sleeve. Veți putea manca doar portii mici, pentru ca noul dumneavoastra stomac, se va umple rapid.

Trebuie să vă odihniți după aceasta intervenție chirurgicală pentru a va vindeca bine si repede. Vă recomandăm să aveți pe cineva care să vă ajute în activitățile de zi cu zi în primele zile. Majoritatea pacientilor se pot întoarce la activitățile lor normale în decurs de două săptămâni după gastric sleeve.

Complicații și efecte secundare

Este posibil să aveți unele reacții adverse cum ar fi dureri, vânătăi și umflături în jurul rănilor și vărsături sau senzație de rău după ce ați mâncat mai mult decât poate primi noul stomac mic. Ar trebui să încercați să mestecați bine mâncarea, să mâncați porții mai mici și să vă mulati perfect pe planul de dietă de dupa micsorarea stomacului.

Eventualele complicații, sunt acelea ale oricărei operații laparoscopice si includ: sângerarea, durerea și infecția la nivelul plăgilor.
Complicațiile asociate intervențiilor chirurgicale de gastric sleeve (operatie micsorare stomac) includ: hemoragie postoperatorie (rara si care de obicei impune reinterventie imediata), fistula gastrica cu exteriorizarea continutului gastric in cavitatea abdominala (foarte rara, dar serioasa ca si complicatie), gastrite si ulcere gastrice.

Chirurgul bariatric va discuta obligatoriu eventualele complicații și reacții adverse în detaliu cu dumneavoastră. Aceasta discutie va avea loc înainte de a vă decide să aveți o intervenție de micsorare stomac – gastric sleeve.

 

6 răspunsuri

Lasă un răspuns