Operatie gastric sleeve

Operatie micsorare stomac

Operatie gastric sleeve

21/06/2019 Uncategorized 9
Operatie gastric sleeve

Ce este o operatie gastric sleeve ?

Gastric sleeve (operatie micsorare stomac), cunoscută și sub denumirea de gastrectomie longitudinala laparoscopica, este o operație de scădere ponderala cu o crestere majora în popularitate în ultimii ani.

Gastric sleeve este o procedură restrictivă în care capacitatea stomacului este redusă cu aproximativ 75%, pentru a ajuta la scăderea substanțială în greutate pe termen lung. Ca și rezultat, sănătatea generala a dumneavoastră se îmbunătățește.

Cum funcționează o operatie gastric sleeve?

O operatie gastric sleeve, funcționează prin îndepărtarea permanentă a unei mari părți a stomacului. Deoarece capacitatea stomacului este mult redusă, acesta poate retine doar o mică cantitate de alimente. Vă veți simți plin după ce veți mânca mult mai puțină mâncare și cu siguranța va va fi mai puțin foame între mese. O gastrectomie longitudinala laparoscopica îndepărtează de asemenea partea stomacului care produce hormonul grelina care stimulează foamea. Acest lucru înseamnă că apetitul dumneavoastră se va reduce.

Pierderea ponderala începe de îndată ce va operați. După 18 luni, rezervorul gastric nou creat începe sa se întindă astfel încât este important ca prin schimbarea obiceiurilor alimentare să mențineți dimensiunile porțiilor reduse și să nu va așteptați ca operația să vă oprească să mâncați. Dacă mâncați alimentele recomandate (nu moi sau lichide), nu vă veți simți înfometați. Ar trebui să luați vitamine întreaga viață, inclusiv injecții trimestriale B12.

Este o operatie gastric sleeve potrivită pentru dumneavoastra?

Sunteti eligibil pentru o operatie gastric sleeve dacă:

  • aveți un indice BMI (indice de masă corporală) de 40 sau mai mult
  • aveți un IMC de 35 sau mai mult și aveți alte afecțiuni medicale cum ar fi diabetul de tip II sau hipertensiunea arterială, care poate fi îmbunătățită prin scăderea în greutate.
  • sunteți eligibil pentru a avea o anestezie generală și o intervenție chirurgicală.
  • v-ați angajat să pierdeți din greutate și să vă mențineți pierderea în greutate prin modificări ale stilului de viață și ale alimentatiei.
  • ați încercat să pierdeți în greutate mancand sanatos, facand exercitii fizice, timp de cel puțin șase luni și acest lucru nu a funcționat.

Ce se întâmplă în timpul unei proceduri de micsorare stomac?

Înainte de gastric sleeve, veți fi anesteziat general. Procedura se efectuează laparoscopic și, de obicei, durează între o oră și doua ore și jumătate în funcție de caz.

Chirurgul bariatric va face mai multe incizii mici la nivelul abdomenului și va introduce în abdomen un telescop lung și subțire, numit laparoscop și alte instrumente chirurgicale pentru a îndepărta o mare parte a stomacului. După îndepărtarea unei mari porțiuni gastrice, stomacul rămas va rămâne sigilat cu ajutorul unor agrafe metalice. Noul stomac va avea forma unui tub îngust.

Ingrijirea si recuperarea dupa operatie gastric sleeve

După o operatie gastric sleeve, veți rămâne în spital timp de două până la trei zile. Este posibil să aveți nevoie de calmante pentru durere. Vi se vor administra analgezice cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

Veți putea să beți lichide limpezi în prima zi după operație. Veți rămâne apoi pe o dietă prescrisa de chirurgul bariatric timp de câteva săptămâni, progresând până la alimente moi și, în cele din urmă, după patru săptămâni veți adăuga alimente solide. Chirurgul bariatric sau un nutritionist va vor explica dieta strictă după gastric sleeve. Veți putea manca doar porții mici, pentru ca noul dumneavoastră stomac, se va umple rapid.

Trebuie să vă odihniți după aceasta intervenție chirurgicală pentru a va vindeca bine și repede. Vă recomandăm să aveți pe cineva care să vă ajute în activitățile de zi cu zi în primele zile. Majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile lor normale în decurs de două săptămâni după gastric sleeve.

Complicații și efecte secundare

Este posibil să aveți unele reacții adverse cum ar fi dureri, vânătăi și umflături în jurul rănilor. Este posibila, apariția vărsăturilor sau senzației de rău după ce ați mâncat mai mult decât poate primi noul stomac mic. Ar trebui să încercați să mestecați bine mâncarea, să mâncați porții mai mici și să vă mulați perfect pe planul de dietă de după micșorarea stomacului.

Eventualele complicații, sunt acelea ale oricărei operații laparoscopice și includ: sângerarea, durerea și infecția la nivelul plăgilor.
Complicațiile asociate intervențiilor chirurgicale de gastric sleeve (operatie micsorare stomac) includ: hemoragie postoperatorie (rara și care de obicei impune reintervenție imediata), fistula gastrica cu exteriorizarea conținutului gastric în cavitatea abdominala (foarte rara, dar serioasa ca și complicație), gastrite și ulcere gastrice.

Chirurgul bariatric va discuta obligatoriu eventualele complicații și reacții adverse în detaliu cu dumneavoastră. Aceasta discuție va avea loc înainte de a vă decide să aveți o intervenție de micșorare stomac – gastric sleeve.

 

9 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button