Obezitatea si litiaza biliara

Operatie micsorare stomac

Obezitatea si litiaza biliara

27/06/2019 Uncategorized 1
Obezitatea si litiaza biliara

Greutatea în plus poate crește riscul pacientului de a dezvolta litiaza biliara (calculi biliari), ceea ce ar putea însemna necesitatea unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru a îndepărtarea vezicii biliare. Litiaza biliara poate afecta funcția vezicii biliare (colecistita acuta) și a altor organe (pancreatita, icterul mecanic) și poate provoca dureri severe.

Vezica biliară este un organ pe care il gasim  în partea superioară a abdomenului, sub ficat. Funcția sa este de a stoca bilă. Bila este un lichid produs de ficat care descompune grăsimea și o foloseste ca si sursa de energie. Cea mai comuna  problemă pe care oamenii o au cu vezica biliară este legata de aparitia  calculilor biliari. Acestia sunt, de obicei, alcătuiti din colesterol și se formează atunci când există un dezechilibru între substanțele care alcătuiesc bila. Mulți oameni sufera de litiaza biliara fara sa realizeze acest lucru. Cu toate acestea, dacă încep să influențeze funcționarea vezicii biliare și a altor organe, „pietrele la fiere „ pot provoca probleme.

Îndepărtarea vezicii biliare

Calculii biliari blocati la nivelul unei portiuni a vezicii biliare  pot provoca dureri intense și pot duce la complicații cum ar fi inflamația colecistului (colecistita). În cazul în care calculii biliari provoacă aceste complicatii, se recomandă adesea intervenția chirurgicală laparoscopica de îndepărtare a vezicii biliare. Este posibila in continuare digerarea grasimilor dupa indepartarea vezicii biliare deoarece bila va ajunge încă în intestinul subțire, dar nu va mai fi stocată în colecist de-a lungul traseului catre intestin.

Obezitatea si litiaza biliara

Pietrele biliare sunt foarte frecvente, unul din 10 adulti prezinta litiaza biliara, deși multi nu dezvoltă simptome. Există factori de risc specifici pentru aparitia calculilor biliari, obezitatea fiind unul dintre principalii factori. Excesul de greutate crește cantitatea de colesterol din bilă, ceea ce crește riscul de apariție a calculilor biliari. Aproximativ 25% dintre persoanele care suferă de obezitate severă (cu un indice de masă corporală de peste 40 ) au si litiaza biliara. Se considera că riscul este mai mare dacă excesul de greutate corporală se gaseste în jurul stomacului. Un studiu a constatat că riscul de apariție a calculilor biliari crește cu 7% pentru fiecare punct castigat pe indicele de masă corporală (IMC).

Reducerea riscului de aparitie a litiazei biliare

Experții cred că oamenii pot reduce riscul de a dezvolta litiaza biliara prin menținerea unei greutăți sănătoase, iar dacă cineva trebuie să piardă în greutate, este de dorit sa o faca treptat. De asemenea, este recomandata reducerea consumului de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și băuturile cu mult zahar. Colesterolul joacă un rol în formarea calculilor biliari. Drept urmare, este recomandata reducerea alimentelor care conțin un conținut ridicat de grăsimi saturate. Amintim aici untul, brânza, biscuiții și bucățile de carne grasă. Obezitatea si litiaza biliara fiind asociate, este importanta scaderea in greutate. Realizarea unei activitati fizice frecvente, alaturi de supravegherea dietei va pot ajuta sa pierdeti excesul ponderal. In cazul in care toate cele de mai sus nu au fost urmate de succes o interventie de micsorare a stomacului, gastric sleeve, va poate ajuta sa recapatati greutatea ideala.

 

Un răspuns

  1. […] mai predispuse la aceasta afectiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol […]

Lasă un răspuns