Obezitatea si litiaza biliara

Greutatea în plus poate crește riscul pacientului de a dezvolta litiaza biliara (calculi biliari), ceea ce ar putea însemna necesitatea unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru a îndepărtarea vezicii biliare. Litiaza biliara poate afecta funcția vezicii biliare (colecistita acuta) și a altor organe (pancreatita, icterul mecanic) și poate provoca dureri severe.

Vezica biliară este un organ pe care îl găsim  în partea superioară a abdomenului, sub ficat. Funcția sa este de a stoca bilă. Bila este un lichid produs de ficat care descompune grăsimea și o folosește ca și sursa de energie. Cea mai comuna  problemă pe care oamenii o au cu vezica biliară este legata de apariția  calculilor biliari. Aceștia sunt, de obicei, alcătuiți din colesterol și se formează atunci când există un dezechilibru între substanțele care alcătuiesc bila. Mulți oameni suferă de litiaza biliara fără sa realizeze acest lucru. Cu toate acestea, dacă încep să influențeze funcționarea vezicii biliare și a altor organe, “pietrele la fiere “ pot provoca probleme.

Îndepărtarea vezicii biliare

Calculii biliari blocați la nivelul unei porțiuni a vezicii biliare  pot provoca dureri intense și pot duce la complicații cum ar fi inflamația colecistului (colecistita). În cazul în care calculii biliari provoacă aceste complicații, se recomandă adesea intervenția chirurgicală laparoscopica de îndepărtare a vezicii biliare. Este posibila în continuare digerarea grăsimilor după îndepărtarea vezicii biliare deoarece bila va ajunge încă în intestinul subțire, dar nu va mai fi stocată în colecist de-a lungul traseului către intestin.

Obezitatea si litiaza biliara

Pietrele biliare sunt foarte frecvente, unul din 10 adulți prezintă litiaza biliara, deși multi nu dezvoltă simptome. Există factori de risc specifici pentru apariția calculilor biliari, obezitatea fiind unul dintre principalii factori. Excesul de greutate crește cantitatea de colesterol din bilă, ceea ce crește riscul de apariție a calculilor biliari. Aproximativ 25% dintre persoanele care suferă de obezitate severă (cu un indice de masă corporală de peste 40 ) au și litiaza biliara. Se considera că riscul este mai mare dacă excesul de greutate corporală se găsește în jurul stomacului. Un studiu a constatat că riscul de apariție a calculilor biliari crește cu 7% pentru fiecare punct câștigat pe indicele de masă corporală (IMC).

Reducerea riscului de aparitie a litiazei biliare

Experții cred că oamenii pot reduce riscul de a dezvolta litiaza biliara prin menținerea unei greutăți sănătoase, iar dacă cineva trebuie să piardă în greutate, este de dorit sa o facă treptat. De asemenea, este recomandata reducerea consumului de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și băuturile cu mult zahar. Colesterolul joacă un rol în formarea calculilor biliari. Drept urmare, este recomandata reducerea alimentelor care conțin un conținut ridicat de grăsimi saturate. Amintim aici untul, brânza, biscuiții și bucățile de carne grasă. Obezitatea si litiaza biliara fiind asociate, este importanta scăderea în greutate. Realizarea unei activități fizice frecvente, alături de supravegherea dietei va pot ajuta sa pierdeți excesul ponderal. In cazul în care toate cele de mai sus nu au fost urmate de succes o intervenție de micșorare a stomacului, gastric sleeve, va poate ajuta sa recăpătați greutatea ideala.

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button