3 lucruri de știut înainte de chirurgia bariatrica

Dacă intenționați să faceți o intervenție chirurgicală de scădere ponderala (micșorare stomac), cel mai bine este să vă pregătiți, astfel încât să vă puteți odihni și recupera în mod corespunzător după operație. Sfaturile de mai jos, au menirea sa va ajute în înțelegerea mai buna a operației bariatrice pe care o veți suferi și a schimbărilor prin care veți trece după intervenție. Exista cel putin 3 lucruri de știut înainte de chirurgia bariatrica, lucruri ce va vor ajuta sa depășiți perioada postoperatorie cu mai multa ușurință.

Chirurgia scăderii ponderale este o chirurgie metabolica

Când vine vorba de o intervenție chirurgicală de scădere în greutate, pacienții confundă adesea o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate (bariatrică) cu liposucția. Este posibil ca aceste intervenții chirurgicale să aibă scopuri similare, dar în realitate sunt destul de diferite.

Chirurgia bariatrică (cunoscută și sub numele de chirurgia scăderii ponderale sau a obezității) se refera la intervenții chirurgicale metabolice care ajută pacienții obezi să atingă și să mențină greutatea sănătoasă prin restricționarea foamei, pe lângă adăugarea unei diete și exercițiilor fizice sănătoase.

Pe de altă parte, liposucția este o intervenție chirurgicală concepută pentru a schimba forma corpului uman prin eliminarea depozitelor adipoase din anumite zone. Spre deosebire de chirurgia bariatrică, nu este destinată tratării totale a unui pacient care suferă de obezitate.

Este nevoie de 2-3 zile de ședere în spital după operația bariatrica

După operația de slăbit (gastric sleeve), probabil că veți fi externat și veți putea pleca acasă în 2-3 zile. Veți putea bea lichide limpezi în ziua următoare intervenției chirurgicale, și veți urma apoi o dietă lichidiana și un regim alimentar relativ strict, pentru o perioadă de timp după operație (3-4 săptămâni). În cele din urmă, mesele vor trebui menținute mici cantitativ, pentru a evita întinderea și dilatarea stomacului rămas. Micul stomac rămas după o intervenție bariatrica (operație gastric sleeve), se va umple rapid iar pacientul, se va simți plin după ce a consumat o cantitate foarte mică de mâncare.

Succesul operației depinde mult de chirurg și experiența sa chirurgicala, și mai ales de capacitatea pacientului de a înțelege și urma sfaturile chirurgului și nutriționistului în perioada postoperatorie. Asocierea unui stil de viața sănătos și echilibrat, cât și practicarea de rutina a exercițiilor fizice, întăresc rezultatul bun al intervenției bariatrice.

Rezolvarea sau ameliorarea semnificativa a comorbiditatilor

Chirurgia bariatrică este asociată cu pierderea în greutate masivă și ameliorează, sau rezolvă, comorbiditățile legate de obezitate. Aceste comorbidități includ hipertensiune arterială, apnee în somn, osteoartrită, astm și alte tulburări respiratorii legate de obezitate, anomalii ale lipidelor (colesterol), boala de reflux gastroesofagian, ficatul gras, staza venoasă, incontinența urinara, și altele. Chirurgia duce, de asemenea, la ameliorarea sau remisiunea diabetului de tip 2.

(1) comentariu

Fumatul și chirurgia bariatrică - dr. Stefan Tuca, chirurgia obezitatii 01/09/2020 - 8:13 pm

[…] 3 lucruri de știut înainte de chirurgia bariatrica […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button