Complicatiile chirurgicale asociate obezitatii

Obezitatea este o boală complexă care constă într-o cantitate excesivă de grăsime corporală. Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății definesc obezitatea și excesul de greutate ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care prezintă un risc pentru sănătate. Un indice de masă corporală peste 25 este considerat supraponderal, iar peste 30 este obez.

Care sunt riscurile asociate obezității?

Considerată o problemă de sănătate cronică, obezitatea are o etiologie multifactorială, care cuprinde genetica, mediu, metabolism, stil de viață și componente comportamentale.

Studiile arată că persoanele cu o greutate corporală mare sunt supuse unor riscuri severe precum riscul de diabet tip 2, hipertensiune, accident vascular cerebral, complicații în sarcină, apnee, afecțiuni cardiovasculare etc.

Care sunt cauzele obezității?

În general, obezitatea este cauzată de consumul în exces de calorii, și o alimentație nesănătoasă, persoana având totodată și o viață sedentară sau o activitate fizică redusă. Printre alimentele consumate cel mai des se numără produsele de fast-food, alimente prelucrate și dulciurile. Excesul de energie rezultat din consumulul în exces este stocat de organism sub formă de grăsime.

Alte cauze ale obezități sunt genetica – unii oameni par a fi sensibili genetic la creșterea în greutate și la obezitate, precum și mediul înconjurător și anumite afecțiuni medicale.

Care sunt complicațiile chirurgicale asociate obezității?

Numeroase studii arată diverse complicații intra și postoperatorii asociate obezității. Un studiu publicat în 2016 intitulat Obezitatea – un factor de risc pentru complicațiile postoperatorii în chirurgia generală?, a concluzionat că obezitatea poate cauza un risc semnificativ de infecție a plăgilor. Alte riscuri menționate: pierderi de sânge chirurgicale semnificative și o durată mai mare a timpului operator.

Un alt studiu care compara complicațiile postoperatorii în pacienți obezi și normoponderali arată că, pacienții obezi au avut o prevalență mai mare a infarctului miocardic, leziuni ale nervilor periferici și infecții ale tractului urinar. De asemenea, pacienții cu obezitate morbidă au avut o rată de mortalitate mai mare de 2,2% comparativ cu 1,2% pentru ceilalți pacienți.

O căutare a literaturii Medline arată că obezitatea a atins proporții epidemice, cu o prevalență de peste 20% în Europa. Autorii studiului “Impactul excesului de greutate corporală asupra complicațiilor postchirurgicale”, menționează o serie de complicații post-operatorii asociate obezității, care au fost descrise în literatură în urma cu 10-15 ani, la data căutării.

Printre acestea găsim:

  • Risc ridicat de infecții;
  • Risc de apariție a tromboembolismului;
  • Timp operator îndelungat –adipozitatea în exces limitează expunerea zonei operatorie;
  • Recuperare post-operatorie dificilă;
  • Inciziile se vindeca mai greu, aceasta fiind rezultatul hiperglicemiei asociate cu obezitatea;
  • Spitalizare mai lungă pentru proceduri colorectale, proceduri oncologice ale tractului gastrointestinal superior și chirurgie pancreatică;

De asemenea, anestezia poate constituii riscuri pentru pacienții obezi. Aceste riscuri pot fi:

Risc pentru sistemului respirator
  • Intubarea endotraheala care ajută la respirație și ventilație în timpul intervenției chirurgicale poate fi dificilă pentru persoanele obeze și cu obezitate morbidă.
  • Sindromul de apnee obstructivă în somn.
  • Risc de infecții pulmonare și alte complicații pulmonare după anestezie.
Risc pentru sistemul cardiovascular
  • risc ridicat de atac de cord
  • angina pectorală
  • risc de accident vascular cerebral

Un studiu efectuat în UK privind complicațiile anesteziei a arătat că pacienții obezi au de două ori mai multe șanse de a dezvolta probleme grave ale căilor respiratorii în timpul anesteziei generale decât pacienții non-obezi.

În concluzie, pacienți obezi au un risc ridicat de comorbidități. In cazul în care pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru o problemă de sănătate cu care se confruntă, riscurile intra și postoperatorii pot fi semnificative.

1 comentariu

Despre experiența chirurgului în chirurgia bariatrică - Sleeve Gastric 09/10/2023 - 5:49 pm

[…] despre procedură, cu tot ceea ce implică ea. Dincolo de informațiile despre pregătire, preț, riscuri și beneficii și dieta, uite câteva criterii importante care te pot ajuta să-ți alegi […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button