Obezitate și problemele cardiovasculare
Când vine vorba despre obezitate, statisticile arată că ne confruntăm de ceva vreme cu o adevărată epidemie la nivel global. Obezitatea este îndeosebi periculoasă pentru că are corelații directe cu o mulțime de probleme de sănătate, de la diabet la cancere și boli cardiovasculare.
Conform unui sondaj realizat pe 200 de mii de oameni, statisticile legate de probleme cardiovasculare la persoanele cu obezitate sunt îngrijorătoare. În comparație cu adulții cu o greutate corporală normală, 51% dintre adulții cu obezitate au hipertensiune, 8% au boală cardiacă ischemică, 3,5% insuficiență cardiacă congestivă. Iar 3% au avut un accident vascular cerebral și 21% un infarct miocardic.
Legătura dintre obezitate și boli cardiovasculare
Obezitatea crește riscul de a dezvolta valori anormale ale colesterolului, diabet de tip 2 și hipertensiune. Iar acestea cresc șansele de a dezvolta boli cardiovasculare. Atunci când ești supraponderal sau obez îți crește riscul de sindrom metabolic care include mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Aceștia includ:
- Hipertensiune
- Niveluri scăzute de HDL (colesterolul bun)
- Niveluri crescute de LDL (colesterolul rău)
- Niveluri crescute de trigliceride
- Valori crescute ale glicemiei și Diabet zaharat
- Obezitate abdominală (circumferința taliei la femei peste 80 cm și la bărbați peste 94 cm)
Nivelurile crescute de LDL duc la formarea plăcilor de aterom pe pereții arterelor și cauzează ateroscleroză. Când arterele se îngustează din cauza acumulării de colesterol rău, fluxul sanguin către inimă încetinește sau este blocat, lucru care pune în pericol viața persoanelor cu obezitate.
Dacă suferi de obezitate, este extrem de important să faci o programare la un medic cardiolog. Un set de analize de sânge și un examen cardiologic te vor ajuta să întâmpini sau să ții sub control problemele cardiovasculare.
Cum să tratezi obezitatea ca să scazi riscul de boli cardiovasculare
Cu cât elimini din ce în ce mai mulți factori care pot produce boli cardiovasculare cu atât scade riscul. Unul dintre cei mai importanți factori în bolile cardiovasculare îl reprezintă obezitatea, cu toate problemele cu care vine aceasta la pachet. Dacă te confrunți cu obezitatea, este important să te adresezi unui cadru medical care să te îndrume pe mai departe.
Persoanele ușor supraponderale își pot reduce singure riscul de a dezvolta boli cardiovasculare prin schimbarea stilului de viață. Asta implică o viață cât mai activă fizic, cu plimbări zilnice, o rutină de antrenament și o dietă cu un deficit caloric. Odată obținută scăderea în greutate necesară, este importantă continuarea mișcării și antrenamentelor. Din punct de vedere al dietei, persoana poate apoi să iasă din acel deficit caloric și să se mențină la o anumită medie de calorii săptămânale.
Pe de altă parte, persoanele care au mai multe kilograme de dat jos și sunt deja obeze, trebuie să facă aceste schimbări cu ajutorul profesioniștilor. Trebuie luate în considerare diversele problemele cu care aceștia se confruntă și stabilirea unui plan de tratament adecvat.
Una dintre cele mai sigure și mai utile opțiuni o reprezintă operațiile bariatrice, precum gastric sleeve. Prin micșorarea stomacului și atenta îndrumare a medicului chirurg, persoanele cu obezitate pot slăbi tot excesul de kilograme. Nu sunt puține cazurile în care după gastric sleeve diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială a pacienților s-au remis.
Dacă obezitatea te împiedică să duci o viață normală și ești pregătit/ă să faci pasul pentru a scăpa de kilogramele în plus, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre cum te poate ajuta chirurgia bariatrică. Apelează cu încredere la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generala, cu competență în chirurgie laparoscopica avansată și bariatrie.
1 comentariu
[…] cardiovasculare – Obezitatea morbidă crește în mod semnificativ riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea, boala coronariană și atacurile de cord. Excesul de grăsime corporală […]