Obezitatea și durerile articulare

Durerile articulare la obezi, reprezintă una dintre complicațiile asociate obezității. Persoanele care au un indice de masă corporală peste 30 suferă de obezitate. Obezitatea este responsabilă de o multitudine de probleme de sănătate. De la afecțiuni cardiace, diabet, infertilitate și cancere, până la probleme psihologice, obezitatea are un impact dezastruos asupra întregului corp. 

Un lucru la care nu se gândesc mulți oameni este efectul pe care obezitatea îl are aceasta asupra sistemului musculoscheletal. Sistemul musculoscheletal este format din oasele, articulațiile și mușchii din corpul uman. 

Cu cât o persoană este mai supraponderală, cu atât există mai multă presiune pe glezne, genunchi, șold și coloana vertebrală. Dacă nu se realizează scăderea în greutate, obezitatea duce în timp la uzura articulațiilor și a coloanei vertebrale. Obezitatea este principala cauza a osteoartritei. 

Obezitatea și durerile articulare – simptome și complicații 

Intensitatea simptomelor și complicațiile obezității asupra sistemului musculoscheletal diferă în funcție de gradul de obezitate. Cu cât gradul de obezitate crește, cu atât calitatea vieții persoanei afectate scade. 

Persoanele cu obezitate au de 20 de ori mai multe șanse să aibă nevoie de înlocuire a genunchiului, decât cele cu greutate normală. Din 2002 până în 2009, numărul de proceduri de artroplastie totală a genunchiului la persoanele cu obezitate s-a dublat. 

Persoanele afectate de obezitate se confruntă și cu dureri articulare frecvente. Acestea sunt resimțite în tot corpul și se intensifică la mișcare, deseori împiedicând persoana să adopte un stil de viață sănătos. Pe lângă dureri articulare, scade și forța de prindere a mâinii. 

Obezitatea și durerile articulare- cauze 

Greutatea excesivă poate pune presiune pe tendoane, care se pot inflama și transforma într-o afecțiune cronică numită tendinită. Greutatea suplimentară poate duce și la bursită, o inflamație a bursei seroase. Bursele sunt ca niște saci mici cu lichid care protejează articulațiile. Când se inflamează, limitează capacitatea de mișcare a persoanei afectate. Bursita poate fi acută sau cronică.

Cel mai bun tratament pentru obezitate

Dacă gradul de obezitate nu este ridicat și sănătatea persoanei nu a fost încă afectată, se poate încerca scăderea în greutate clasică, prin regim alimentar. Sub îndrumarea unui nutriționist specializat in obezitate, se va adopta o dietă personalizată. Aceasta trebuie urmată de antrenament fizic cu impact redus asupra articulațiilor, precum înotul și plimbările antrenante. Băuturile cu zahăr și cele alcoolice trebuie scoase din dietă.

Dacă gradul de obezitate este mare și/sau sănătatea persoanei a fost deja afectată, cel mai bun tratament pentru obezitate este chirurgia bariatrică. Deși operațiile bariatrice sunt adesea învăluite în numeroase mituri, ele reprezintă o șansă la însănătoșire și la o viață normală. Eficacitatea lor este demonstrată și, dacă pacienții urmează îndrumările chirurgului, acestea sunt și foarte sigure. 

Dacă obezitatea te împiedică să duci o viață normală și ești pregătit/ă să faci pasul de a scăpa de kilogramele în plus, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre intervenția bariatrică și cum te poate ajuta. Apelează cu încredere la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generala, cu competență în chirurgie laparoscopica avansata și bariatrie. 

3 comentarii

Steatoza hepatică și obezitatea - Sleeve Gastric 11/01/2023 - 8:39 pm

[…] mai multor afecțiuni, dintre care și steatoza hepatică. Este important să fim conștienți de implicațiile obezității asupra organelor pentru a face pașii necesari și să ne îmbunătățim […]

Raspunde
Care este costul obezității? - Sleeve Gastric 12/04/2023 - 5:09 pm

[…] cauza presiunii exercitate de țesutul adipos, sistemul musculoscheletal al persoanelor obeze este afectat. Cea mai comună problemă de acest tip asociată cu obezitatea este osteoartrita. O afecțiune […]

Raspunde
Chirurgia bariatrică indicații - Sleeve Gastric 16/05/2023 - 8:57 pm

[…] Dintre acestea amintim diabetul zaharat de tip 2, apneea de somn, hipertensiunea arterială, problemele articulare și cele […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button