Pacienții obezi merită compasiune, nu umilință

Pacienții obezi merită compasiune din partea medicilor, nu umilință este titlul unui articol pe care l-am citit astăzi pe un site din Irlanda. Articolul m-a făcut să realizez încă o dată cum vede un om normoponderal obezitatea și cum este trăita ea de pacient. 

Pacienții obezi merită compasiune

Sunt chirurg generalist, ceea ce înseamnă că văd pacienți obezi și în afara zonei de chirurgie bariatrică. Cei peste 17 ani de experiența clinică mi-au arătat că stigmatizarea unei categorii de pacienți nu ajuta deloc. Fiecare pacient este înainte de toate o persoană, un om care poate fi speriat să meargă la medic, un om care poate a avut experiențe neplăcute.

Mediul socio-economic este diferit pentru fiecare dintre noi. De multe ori acest mediu contribuie la anumite probleme de sănătate. Obezitatea este una dintre problemele de sănătate cauzată de situația socio-economică a unei persoane. 

Mâncatul emoțional sau mâncatul la ore nepotrivite sunt corelate cu situația unei persoane. Este foarte ușor să judeci, însă până nu te afli într-o situație similară, nu ai de unde să știi cât de greu este, mai ales atunci când faci eforturi mari și nu ai niciun rezultat. Sau când auzi în continuu că trebuie să slăbești. 

În medicină nu ar trebui să existe umilință 

Așa cum am spus mai sus, cu toții avem mediul nostru. Să-i spui unui pacient care are câteva kg în plus că trebuie să slăbească, pe un ton jignitor, să certi o mamă speriată când vine cu copilul în cabinet că este prea înceată, să-i vorbești în termeni medicali unui pacient care nu înțelege limbajul medical sau să râzi atunci când un pacient îți spune că a citit pe google sau deține o informație eronată, asta înseamnă umilință. 

Ce înseamnă compasiunea pentru mine?

Să-mi ascult pacienții, să-i ajut cu ce pot chiar dacă nu este aria mea de specialitate, să le explic procesul și să comunic cu ei când au nevoie. 

Pacienții obezi merită compasiune din partea medicilor, nu umilință

Revenind însă la titlul articolului, într-adevăr obezitatea este o problemă mondială de sănătate. Atunci când unui pacient i se spune să slăbească, clinic este corect. Obezitatea are multiple riscuri și complicații intraoperatorii și nu numai. Contează însă felul în care îi spunem acest lucru pacientului. 

Una este să-i spui direct “sunteți obez, trebuie să slăbiți” și alta este să-i explici de ce este nevoie să slăbească. Ce înseamnă medical vorbind acele kg în plus asupra sănătății. 

Majoritatea știm ce înseamnă să ai o viață sănătoasă: dormit suficient, consum de calorii redus, sport, etc. În realitate însă este greu să le faci pe toate constant. 

Pacienții obezi merită ajutați, nu umiliți 

Am mulți pacienți care au încercat diverse metode de slăbit. Rezultatele au fost foarte slabe și de scurtă durată. Atunci când ai un exces de 10-15 kg sau mai mult este greu să slăbești. Dificultatea crește o dată cu nr de kg extra. 

Obezitatea este mai mult decât aspectul fizic, este o problemă de sănătate destul de serioasă. 

Umilința nu ajuta un pacient să slăbească. Sprijinul, respectul și compasiunea ajută. Îl ajută să înțeleagă de ce trebuie să slăbească și să apeleze la un specialist, atunci când este nevoie. 

6 comentarii

Steatoza hepatică și obezitatea - Sleeve Gastric 11/01/2023 - 6:48 pm

[…] prezent putem spune că trăim o adevărată epidemie globală de obezitate. Anual mor aproximativ trei milioane de oameni din cauza obezității. Reprecursiunile obezității […]

Raspunde
Care este costul obezității? - Sleeve Gastric 16/05/2023 - 8:58 pm

[…] nu afectează numai sănătatea fizică a pacienților ci și pe cea mentală. Persoanele cu obezitate sunt afectate de stigmă și dezvoltă probleme psihologice precum anxietate […]

Raspunde
Gastric sleeve riscuri și complicații - Sleeve Gastric 12/07/2023 - 5:19 pm

[…] a crescut la 122.056 în 2020. Cifrele denotă necesitatea și urgența de a ține sub control epidemia de obezitate și combaterea numeroaselor afecțiuni asociate […]

Raspunde
Epidemia de obezitate - Sleeve Gastric - Dr Stefan Tuca 21/09/2023 - 3:52 pm

[…] persoane din cauza obezității. Din nefericire, epidemia de obezitate continuă să facă ravagii printre persoanele de orice vârstă, statut și […]

Raspunde
Operație gastric sleeve pro bono - Sleeve Gastric 19/10/2023 - 9:05 pm

[…] Când ai obezitate și multiple probleme de sănătate este foarte important să ajungi la un chirurg bun și implicat, care îți poate reda șansa la sănătate. Anul acesta, Dr. Ștefan Tucă a realizat o operație gastric sleeve pro bono la Spitalul GRAL Medical din capitală.  […]

Raspunde
Obezitatea morbidă: cauze și implicații - Sleeve Gastric 10/03/2024 - 1:44 pm

[…] psihologic – Dincolo de sănătatea fizică, obezitatea morbidă poate avea un impact profund asupra sănătății mentale. Indivizii pot suferi depresie, anxietate și o calitate redusă a vieții din cauza stigmatizării […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button