Steatoza hepatică și obezitatea
În prezent putem spune că trăim o adevărată epidemie globală de obezitate. Anual mor aproximativ trei milioane de oameni din cauza obezității. Reprecursiunile obezității asupra corpului sunt multiple și afectează individul pe mai multe planuri.
Obezitatea este legată de apariția mai multor afecțiuni, dintre care și steatoza hepatică. Este important să fim conștienți de implicațiile obezității asupra organelor pentru a face pașii necesari și să ne îmbunătățim sănătatea.
Ce este steatoza hepatică
Steatoza hepatică, denumită popular și ficatul gras reprezintă o acumulare în exces de grăsime în țesutul hepatic. Steatoza hepatică poate apărea la pacienții care consumă în exces băuturi alcoolice, dar și la cei care nu consumă alcool. Steatoza hepatică la persoanelor care nu consumă alcool, sau au un consum mic, se numește boala ficatului gras non-alcoolic.
Dacă steatoza hepatică este însoțită de inflamație, vorbim despre steatohepatită non-alcoolică. În timp, aceasta poate duce la ciroză și hepatocarcinom, cu potențial mortal ridicat.
Legătura dintre steatoza hepatică și obezitatea
Obezitatea este cel mai semnificativ factor de risc pentru apariția steatozei hepatice, atât la adulți, cât și la copii și adolescenți. Rezistența la insulină joacă un rol central în acumularea de trigliceride în interiorul hepatocitelor și în inițierea cascadei inflamatorii.
Creșterea prevalenței și severității a bolii ficatului gras non-alcoolic este legată de tendințele de creștere a obezității. Steatoza hepatică a devenit una dintre principalele cauze ale bolilor hepatice cronice. Se regăsește în proporție de aproximativ 90% la pacienții cu obezitate morbidă și 25-30% la nivel global.
Cum vindeci steatoza hepatică
În prezent, nu există medicamente aprobate special pentru a trata steatoza hepatică. Pentru gestionarea și vindecarea steatozei hepatice, cea mai rațională opțiune o reprezintă intervenția asupra obezității. Se recomandă schimbarea stilului de viață și a dietei pentru ameliorarea efectelor provocate de steatoza hepatică. Un stil de viață activ cu o alimentație sănătoasă sunt cheia în vindecarea și prevenirea complicațiilor în bolile hepatice.
Dieta ideală este cea bogată în legume, fructe, cereale integrale neprocesate și grăsimi sănătoase. Sportul zilnic ar trebui să devină obligatoriu pentru persoanele care se confruntă cu exces de kilograme și steatoză hepatică.
În mod ideal, se recomandă o pierdere în greutate de 10%, dar se pot observa îmbunătățiri și la o pierdere de 3 și 5 la sută din greutatea inițială. În anumite cazuri, modificarea stilului de viață nu are efectul dorit și starea de sănătate a pacientului stagnează sau se înrăutățește. Atunci, cea mai bună opțiune o reprezintă operațiile bariatice.
Până la urmă, cel mai bun tratament pentru obezitate îl reprezintă operațiile de micșorare a stomacului. După intervenția bariatrică pacientul pierde sigur excesul de kilograme și automat aduce după sine amelioarea sau vindecare afecțiunilor provocate de obezitate. Astfel, ficatul se poate vindeca și scad riscurile de complicații ulterioare, inclusiv de ciroză sau insuficiență hepatică.
Dacă suferi de steatoza hepatică și de obezitate, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre cum te poate ajuta chirurgia bariatrică. Apelează cu încredere la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generala, cu competență în chirurgie laparoscopica avansată și bariatrie.