Chirurgia laparoscopică bariatrică

Decizia de a fi supus unei intervenții chirurgicale bariatrice este o alegere care schimbă cursul vieții. Ca și în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, doriți să vă asigurați că echipa dvs. utilizează cele mai noi tehnici și tehnologii disponibile pentru a avea siguranța și reușita in gestul operator.

Chirurgia laparoscopică bariatrică utilizează instrumente specializate pentru a realiza o intervenție chirurgicală cu incizii mai mici, lucru care înseamnă o recuperare mai rapidă, mai sigură, și cicatrici minime postoperator.

De ce este chirurgia laparoscopică bariatrică metoda preferata a pacienților bariatrici?

Pacientul care este supus unei interventii laparoscopice bariatrice are o experienta imbunatatatita din mai multe puncte de vedere:

 • Minima invazivitate
  Chirurgia laparoscopică bariatrica poate fi realizata prin trei până la șase incizii mici pe abdomen. Chirurgia clasica presupune o incizie mare.
 • Recuperarea accelerată
  Deoarece procedura este minim invazivă, pacienții supuși unei intervenții chirurgicale laparoscopice își pot finaliza recuperarea în decurs de o săptămână.
 • Disconfort minim
  Pacienții supuși unei proceduri laparoscopice experimentează de obicei un disconfort mai mic și au un risc scăzut de complicații.

Recuperarea după chirurgia laparoscopică bariatrică se întinde pe o perioada de o săptămână. În tot acest interval de timp, pacienții sunt sfătuiți să minimizeze efortul fizic. Pacienții vor trebui să respecte instrucțiunile medicale și nutriționale specifice furnizate de către chirurg, pentru a preveni complicațiile și a obține cele mai bune rezultate.


Chirurgia laparoscopică bariatrică, o alternativa mai sigura

Potrivit unui studiu realizat de Agenția pentru Cercetare și Calitate în Sănătate și publicat de Societatea Americană pentru Chirurgie Metabolică și Bariatrică, s-au înregistrat „îmbunătățiri semnificative” dupa chirurgia bariatrică realizata pe cale laparoscopica. Riscul de complicații majore este scăzut cu 4%. Această îmbunătățire poate fi atribuită în mare măsură progreselor înregistrate in tehnicile laparoscopice.

Chirurgia laparoscopică poate reduce disconfortul postoperator

Mulți pacienți care iau în calcul o intervenție chirurgicală bariatrică sunt îngrijorați de durerea sau disconfortul cauzat de operație. Cu toate acestea, majoritatea pacienților supuși unei intervenții chirurgicale laparoscopice suferă mai puțin disconfort după procedură, decât cei care suferă proceduri tradiționale. Deoarece inciziile făcute în timpul intervenției chirurgicale laparoscopice sunt atât de mici, ele sunt, de asemenea, mai ușor de îngrijit, si mai puțin dureroase decât inciziile abdominale largi.

Laparoscopic sau tehnica chirurgicala clasica?

Chirurgia bariatrică tradițională implică de obicei o singură incizie pe linia mediana a abdomenului, care permite accesul chirurgului in cavitatea abdominală. Această incizie poate varia de la 20cm la 40cm, sau mai mult în unele cazuri.

Alternativ, o procedură laparoscopică necesită una până la șase incizii foarte mici (de regula cuprinse intre 5mm si 1cm). Mai multe instrumente chirurgicale, inclusiv o cameră video mică numită laparoscop, pot fi introduse in abdomen folosind această metodă. Acest lucru permite chirurgului să manipuleze instrumentele chirurgicale, sa expună si sa opereze, pe baza imaginilor care sunt proiectate pe un monitor video, protejând astfel peretele abdominal de traume inutile.

Exista numeroase avantaje pentru pacient după o operație laparoscopica bariatrica:

 • Dureri minime postoperatorii
 • Recuperare mai rapida
 • Cicatrici abia vizibile
 • Efort fizic permis precoce
 • Minim invazivitate

1 comentariu

Reluarea activității după operația bariatrica - dr. Ștefan Tucă, bariatrie 26/07/2021 - 9:33 pm

[…] sleeve sau bypass gastric, va fi nevoie de ceva timp pentru a vă odihni si reface după operație. Chirurgia bariatrică se face laparoscopic, minim invaziv, cu dureri minime. Asta înseamnă că sunt necesare doar mici […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button