Fertilitatea masculina dupa interventia bariatrica

Fertilitatea masculina dupa interventia bariatrica

Cercetările au descoperit că bărbații care au suferit o intervenție bariatrica remarca o creștere a nivelului de testosteron după intervenție. Studiul a analizat bărbații care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică ca și cale pentru scăderea ponderala sigura, și pe termen lung.

Chirurgia bariatrica

Chirurgia bariatrica presupune o intervenție chirurgicala în ideea obținerii unei pierderi în greutate în rândul persoanelor care au un indice de masa corporala mult peste normal. Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice, incluzând banding-ul gastric, în care este amplasat un inel în jurul stomacului, micșorarea stomacului pe cale laparoscopica (gastric sleeve) și bypass gastric – atunci când partea superioară a stomacului este conectata direct cu intestinul subțire. Toate aceste proceduri pot ajuta persoanele supraponderale sau obeze să își schimbe obiceiurile alimentare și să piardă în greutate.

Fertilitatea masculina redusă la obezi

Cercetătorii de la Universitatea McMaster și de la Universitatea Alberta din Canada au analizat impactul intervenției chirurgicale bariatrice asupra hormonilor sexuali masculini, calității spermei și funcției sexuale. Obezitatea la bărbați este cunoscută în a determina scăderea funcției sexuale și scăderea nivelului de testosteron. Testosteronul este principalul hormon sexual masculin și joacă un rol major în dezvoltarea țesuturilor reproductive masculine și a caracteristicilor sexuale. Obezitatea este de asemenea cunoscută în a reduce nivelul de fertilitate. Studiile anterioare au arătat că obezitatea la bărbați se corelează direct cu fertilitatea – șansele ca un bărbat să devină infertil, cresc cu 10%, la fiecare nouă kilograme pe care acesta le are peste greutatea normala. Acest studiu recent a analizat dacă operația inversează aceste efecte.

Nivelurile de testosteron

Cercetătorii au analizat peste 25 de studii, cu date de la peste 2000 de persoane. Aceasta analiza a constatat modificări ale nivelului de testosteron la bărbații care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. Aceste niveluri au crescut mult după intervenție. Nivelurile altor hormoni sexuali masculini au crescut, de asemenea, iar nivelul hormonilor sexuali feminini (prezenți și la bărbați) a scăzut. Aceste schimbări hormonale au însemnat și determinat îmbunatățirea funcției erectile după intervenția chirurgicală bariatrică. Calitatea și funcția spermatozoizilor nu a fost afectată după operație.

Modificări hormonale

Chirurgia bariatrică prin micsorarea stomacului sau alte proceduri, este eficientă în creșterea nivelului hormonilor sexuali masculini. De asemenea se produce și scăderea nivelului hormonilor sexuali feminini la pacienții de sex masculin obezi. Practic, după micșorarea stomacului, sau alta intervenție bariatrica, creste nivelul de fertilitate în cazul pacienților masculini și implicit șansele concepției unui copil pentru cuplu.

1 comentariu

Varicocelul - dr. Stefan Tuca, operatie laparoscopica varicocel 03/08/2019 - 7:24 pm

[…] in momentul in care barbatul se prezinta la medic pentru tulburari de dinamica sexuala, sau infertilitate de cuplu. Intre cuplurile infertile incidenta varicocelului se ridica la circa […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button