Fumatul și chirurgia bariatrică

Obțineți cele mai bune rezultate renunțând

Dacă ați luat in calcul chirurgia bariatrică pentru a pierde în greutate, este esențial să renunțați la fumat. Obiceiul vă poate pune în pericol atât rezultatele, cât și sănătatea pe termen lung. Pentru a vă ajuta să înțelegeți relația dintre fumat și chirurgia bariatrică, chirurgul vă poate explica modul în care fumatul vă afectează înainte și după operația bariatrică, cât și riscurile crescute asociate acestui obicei.

Efectele fumatului asupra intervențiilor chirurgicale

Pacienții supuși oricărui tip de intervenție chirurgicală trebuie să evite fumatul și utilizarea altor produse din tutun. Nicotina din tutun crește tensiunea arterială și ritmul inimii, ceea ce face ca inima dumneavoastră să lucreze mai mult pentru a oferi oxigenul de care este nevoie. Fumul de țigară face ca sângele să aibă mai probabil tendința să se coaguleze, transformându-l în gros și lipicios.

Ideal, este recomandat ca pacienții să renunțe la fumat cu cel puțin șase săptămâni înainte de operația lor. Acest lucru oferă organismului suficient timp pentru a elimina deșeurile aferente tutunului și a se adapta la viața fără fumat.

Fumatul poate îngreuna respirația în timpul și după operație, și crește riscul de infecție. Deoarece oxigenul este esențial pentru vindecare, fumatul poate întârzia în mod semnificativ vindecarea rănilor. Studiile realizate arata asocierea dintre fumat si o serie de complicații ale chirurgiei bariatrice, cum ar fi:

  • Cheaguri de sânge
  • Ulcere postoperatorii
  • Boli cardiace
  • Accident vascular cerebral
  • Pneumonie
  • Infecție postoperatorie
  • Complicații legate de anestezie

Cheagurile de sânge și ulcerațiile postoperatorii sunt rare, dar sunt complicațiile comune. Cheagurile de sânge sunt principala cauză de deces după chirurgia bariatrică, iar ulcerele, deși rareori fatale, pot fi dureroase și de lungă durată. Mulți pacienți cu ulcer pot necesita intervenție chirurgicală de revizuire.

În consecință, este foarte important de înțeles ca fumatul si chirurgia bariatrica nu fac echipa buna împreuna. Din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea ta, este important să fii sincer cu chirurgul tău despre obiceiurile tale legate fumat și despre orice încercări anterioare de a renunța.

Importanța renunțării

Este importanta este renunțarea la fumat, aceasta contribuind si la succesul chirurgiei dumneavoastră bariatrice. Întreruperea fumatului poate fi o sarcină foarte dificilă pentru majoritatea fumătorilor din cauza nicotinei, ingredientul său deosebit de captivant. Cu toate acestea, chirurgul vă poate sfătui cu privire la o serie de posibilități diferite de renunțare, inclusiv:

  • Terapia de înlocuire a nicotinei: cu această metodă de încetare, fumătorii reduc treptat cantitatea de nicotină pe care o iau într-o perioadă de timp. În loc de țigări, ei mestecă în mod obișnuit gumă sau aplică plasturi de piele care conțin nicotină fără celelalte toxine găsite în produsele din tutun. Cu toate acestea, din moment ce această terapie expune pacienții la nicotină, pacienții sunt încă expuși la complicații potențiale. Dacă alegeți această terapie specială, avertizați-vă chirurgul pentru a putea planifica în consecință.
  • Medicamente pe bază de rețetă: Spre deosebire de terapia de înlocuire a nicotinei, aceste medicamente nu conțin nicotină. În schimb, medicamentele acționează pentru a reduce poftele, simptomele de sevraj și plăcerea derivată din fumatul țigărilor. Pacienții trebuie să țină cont, totuși, că unele studii au asociat aceste medicamente cu un risc crescut de atac de cord, depresie și alte afecțiuni.

Recuperarea după chirurgia bariatrica (gastric sleeve, bypass gastric) este un aspect foarte important după operație. Renunțarea la fumat face recuperarea mai sigură, mai ușoară, și cu cele mai bune rezultate posibile.

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button