Operatie gastric sleeve

Ce este o operatie gastric sleeve ?

Gastric sleeve (operatie micsorare stomac), cunoscută și sub denumirea de gastrectomie longitudinala laparoscopica, este o operație de scădere in greutate cu o crestere majora în popularitate în ultimii ani.

Gastric sleeve este o procedură restrictivă în care capacitatea stomacului este redusă cu aproximativ 75%, pentru a ajuta la scăderea substanțială în greutate pe termen lung. Ca și rezultat, sănătatea generala a dumneavoastră se îmbunătățește.

Cum funcționează o operatie gastric sleeve?

O operatie gastric sleeve, funcționează prin îndepărtarea permanentă a unei mari părți a stomacului. Deoarece capacitatea stomacului este mult redusă, acesta poate retine doar o mică cantitate de alimente. Vă veți simți plin după ce veți mânca mult mai puțină mâncare și cu siguranța va va fi mai puțin foame între mese. O gastrectomie longitudinala laparoscopica îndepărtează de asemenea partea stomacului care produce hormonul grelina care stimulează foamea. Acest lucru înseamnă că apetitul dumneavoastră se va reduce.

Pierderea in greutate începe de îndată ce va operați. După 18 luni, rezervorul gastric nou creat începe sa se întindă astfel încât este important ca prin schimbarea obiceiurilor alimentare să mențineți dimensiunile porțiilor reduse și să nu va așteptați ca operația să vă oprească să mâncați. Dacă mâncați alimentele recomandate (nu moi sau lichide), nu vă veți simți înfometați. Ar trebui să luați vitamine întreaga viață, inclusiv injecții trimestriale B12.

Este o operatie gastric sleeve potrivită pentru dumneavoastra?

Sunteti eligibil pentru o operatie gastric sleeve dacă:

  • aveți un indice BMI (indice de masă corporală) de 40 sau mai mult
  • aveți un IMC de 35 sau mai mult și aveți alte afecțiuni medicale cum ar fi diabetul de tip II sau hipertensiunea arterială, care poate fi îmbunătățită prin scăderea în greutate.
  • sunteți eligibil pentru a avea o anestezie generală și o intervenție chirurgicală.
  • v-ați angajat să pierdeți din greutate și să vă mențineți pierderea în greutate prin modificări ale stilului de viață și ale alimentatiei.
  • ați încercat să pierdeți în greutate mancand sanatos, facand exercitii fizice, timp de cel puțin șase luni și acest lucru nu a funcționat.

Ce se întâmplă în timpul unei proceduri de micsorare stomac?

Înainte de gastric sleeve, veți fi anesteziat general. Procedura se efectuează laparoscopic și, de obicei, durează între o oră și doua ore și jumătate în funcție de caz.

Chirurgul bariatric va face mai multe incizii mici la nivelul abdomenului și va introduce în abdomen un telescop lung și subțire, numit laparoscop și alte instrumente chirurgicale pentru a îndepărta o mare parte a stomacului. După îndepărtarea unei mari porțiuni gastrice, stomacul rămas va rămâne sigilat cu ajutorul unor agrafe metalice. Noul stomac va avea forma unui tub îngust.

Ingrijirea si recuperarea dupa operatie gastric sleeve

După o operatie gastric sleeve, veți rămâne în spital timp de două până la trei zile. Este posibil să aveți nevoie de calmante pentru durere. Vi se vor administra analgezice cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

Veți putea să beți lichide limpezi în prima zi după operație. Veți rămâne apoi pe o dietă prescrisa de chirurgul bariatric timp de câteva săptămâni, progresând până la alimente moi și, în cele din urmă, după patru săptămâni veți adăuga alimente solide. Chirurgul bariatric sau un nutritionist va vor explica dieta strictă după gastric sleeve. Veți putea manca doar porții mici, pentru ca noul dumneavoastră stomac, se va umple rapid.

Trebuie să vă odihniți după aceasta intervenție chirurgicală pentru a va vindeca bine și repede. Vă recomandăm să aveți pe cineva care să vă ajute în activitățile de zi cu zi în primele zile. Majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile lor normale în decurs de două săptămâni după gastric sleeve.

Complicații și efecte secundare

Este posibil să aveți unele reacții adverse cum ar fi dureri, vânătăi și umflături în jurul rănilor. Este posibila, apariția vărsăturilor sau senzației de rău după ce ați mâncat mai mult decât poate primi noul stomac mic. Ar trebui să încercați să mestecați bine mâncarea, să mâncați porții mai mici și să vă mulați perfect pe planul de dietă de după micșorarea stomacului.

Eventualele complicații, sunt acelea ale oricărei operații laparoscopice și includ: sângerarea, durerea și infecția la nivelul plăgilor.
Complicațiile asociate intervențiilor chirurgicale de gastric sleeve (operatie micsorare stomac) includ: hemoragie postoperatorie (rara și care de obicei impune reintervenție imediata), fistula gastrica cu exteriorizarea conținutului gastric în cavitatea abdominala (foarte rara, dar serioasa ca și complicație), gastrite și ulcere gastrice.

Chirurgul bariatric va discuta obligatoriu eventualele complicații și reacții adverse în detaliu cu dumneavoastră. Aceasta discuție va avea loc înainte de a vă decide să aveți o intervenție de micșorare stomac – gastric sleeve.

19 comentarii

Obezitatea si litiaza biliara - dr.Stefan Tuca, chirurgia obezitatii 27/06/2019 - 5:48 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Dupa gastric sleeve - probleme postoperatorii - dr. Stefan Tuca, chirurg 08/07/2019 - 8:00 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Gastric sleeve - dr. Stefan Tuca, medic primar chirurgie generala 18/07/2019 - 6:29 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Dieta inainte de gastric sleeve (micsorarea stomacului) - dr. Stefan Tuca 02/08/2019 - 7:36 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
3 lucruri de știut înainte de chirurgia bariatrica - dr. Stefan Tuca, bariatrie 09/01/2020 - 8:57 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Beneficii ale chirurgiei bariatrice - dr. Stefan Tuca, chirurg bariatric 14/01/2020 - 9:23 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Stil de viață după micșorarea stomacului - dr. Tuca, chirurgie bariatrica 07/03/2020 - 7:45 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Relația dintre stres și creșterea în greutate - dr. Stefan Tuca 20/08/2020 - 7:12 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Recuperarea după operația bariatrică - dr. Tuca, chirurgie bariatrica 05/09/2020 - 7:47 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
După chirurgia bariatrică - dr. Stefan Tuca, chirurg bariatric 15/11/2020 - 1:15 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Fumatul și chirurgia bariatrică - dr. Stefan Tuca, chirurgia obezitatii 15/11/2020 - 1:43 pm

[…] Operatie gastric sleeve […]

Raspunde
Costul obezității - Dr. Ștefan Tucă, chirurgie bariatrica 25/07/2021 - 7:45 pm

[…] să se ia în considerare faptul că procedura chirurgicala bariatrica (micșorarea stomacului sau gastric sleeve, bypass) reprezintă un cost fix unic. Cheltuielile legate de obezitate însă, pun o presiune […]

Raspunde
Obezitatea si litiaza biliara 17/12/2022 - 8:26 pm

[…] care toate cele de mai sus nu au fost urmate de succes o intervenție de micșorare a stomacului, gastric sleeve, va poate ajuta sa recăpătați greutatea […]

Raspunde
Reguli dupa interventia bariatrica - dr.Stefan Tuca, chirurgie bariatrica 17/12/2022 - 8:32 pm

[…] va contribui și la eficacitatea procedurii. Astfel aceste reguli după intervenția bariatrica (gastric sleeve) sunt […]

Raspunde
4 moduri prin care obezitatea poate genera boli cardiace - dr. Stefan Tuca 17/12/2022 - 9:16 pm

[…] nostru, ar trebui să fie pentru toți o preocupare permanenta. Apelând la chirurgia bariatrica (gastric sleeve), cu siguranța beneficiile asupra stării dumneavoastră de sănătate vor depăși cu mult, […]

Raspunde
Recuperarea după operația bariatrică - dr. Tuca, chirurgie bariatrica 17/12/2022 - 9:21 pm

[…] durează aproximativ șase luni sau mai mult pentru ca pacienții să se recupereze complet după operația bariatrica (gastric sleeve, bypass […]

Raspunde
Exerciții după chirurgia bariatrica - dr. Stefan Tuca, chirurg bariatric 17/12/2022 - 9:30 pm

[…] bariatrica pe care le puteți realiza în timp ce vă recuperați după o intervenție bariatrică (gastric sleeve, bypass). Pe măsură ce progresați, veți putea adăuga exerciții mai complexe la antrenamentul […]

Raspunde
Volumul stomacului după gastric sleeve - dr. Tuca, chirurgia obezității 17/12/2022 - 9:31 pm

[…] Cât de mult stomac este eliminat în intervenția de gastric sleeve? […]

Raspunde
Beneficii ale chirurgiei bariatrice - dr. Stefan Tuca, chirurg bariatric 17/01/2023 - 10:23 pm

[…] nu pare să funcționeze pentru a pierde acele kilograme în plus, pacienții optează pentru o intervenție chirurgicală bariatrică. În ultimii ani a existat o creștere exponențială a numărului de intervenții chirurgicale […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button