Gastric sleeve și reducerea nivelului grelinei

Dacă suferiți de obezitate, operația de micsorare a stomacului ar putea fi soluția. Gastric sleeve a ajutat milioane de pacienți din întreaga lume să slăbească și să adopte un stil de viață mai sănătos.

Chirurgia bariatrică este cunoscută pentru reducerea dimensiunii stomacului și, prin urmare, reducerea volumului de alimente ingerate la pacienții care doresc să slăbească. Cercetările medicale indică faptul că chirurgia bariatrică reduce și  nivelul de grelina sau „hormonul foamei”.

Ce este grelina și ce rol are?

Fabricată la nivelul stomacului, grelina este denumită si „hormonul foamei”, deoarece stârnește pofta de mâncare. Astfel, creste consumul de alimente ingerate. De fapt, atunci când este administrat organismului, acest hormon, poate crește aportul de alimente cu până la 30 la sută.

Cum pot afecta nivelurile de grelină obezitatea?

În general, v-ați aștepta ca indivizii supraponderali să aibă un nivel mai ridicat de grelină comparativ cu cei cu greutate normala. Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat adevărat. De fapt, nivelurile de grelină sunt de obicei mai mici la persoanele obeze. Diferența este, totuși, că pacienții supraponderali sunt de obicei mult mai sensibili la hormon. De asemenea, este interesant de menționat faptul că nivelurile de grelină cresc în general după dietă. Acest lucru dezvăluie de ce pierderea în greutate indusă de dietă poate fi extrem de dificil de menținut.

Cum afectează gastric sleeve nivelurile de grelină?

Cercetările au sugerat în mod repetat că chirurgia bariatrică este cea mai eficientă soluție pe termen lung pentru obezitate. Persoanele care au pierdut în greutate după procedura bariatrica au în mod constant niveluri mai mici de grelină decât persoanele care au slăbit în primul rând doar prin dietă și exerciții fizice.

Gastric sleeve funcționează atât de bine, deoarece porțiunea stomacului responsabilă pentru majoritatea producției de grelină este eliminată prin micșorarea stomacului. Prin urmare, pe lângă faptul că mănâncă mai puțin din cauza capacității reduse a noului stomac, pacienții mănâncă și mai puțin, deoarece semnalele foamei nu sunt la fel de intense. Totuși, deoarece fiecare individ este unic, rezultatele pot varia semnificativ în funcție de caz.

Reducerea nivelului grelinei este permanentă?

În timp ce unui pacient i se poate elimina o mare parte din stomac, unui alt pacient i se poate elimina doar un segment mic. Acest lucru va avea un efect direct asupra producției de grelină. De asemenea, este posibil ca celulele care produc grelină să crească din nou la un moment dat. Cu siguranța, acest lucru nu are loc cel puțin doi ani după procedură. Prin urmare, este important să faceți alegeri alimentare sănătoase si bine calculate cantitativ, pentru a va menține scăderea in greutate.

De luat in calcul după micșorarea stomacului

Gastric sleeve și reducerea nivelului grelinei nu reprezintă singurul element atunci când vine vorba de chirurgia bariatrică. Alți factori, cum ar fi dimensiunea redusă a stomacului, planul de exerciții fizice și sănătatea emoțională, intră în joc pentru succesul pe termen lung al tratamentului dumneavoastră. Prin urmare, dacă nu experimentați o scădere a poftei de mâncare după intervenția chirurgicală, nu este un motiv de îngrijorare. Echipa dvs. experimentată de medici vă poate ajuta să proiectați un plan personalizat care vă va ajuta in atingerea reușitei.

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button