Operatie micsorare stomac

Operatie micsorare stomac

Gastric sleeve, operatie micsorare stomac este de fapt o gastrectomie longitudinala. Presupune îndepărtarea unei părți semnificative a stomacului pentru a lăsa doar un rezervor cilindric îngust de circa 100 ml. O operatie micsorare stomac este o intervenție restrictivă, adică acționează prin scăderea cantității de alimente ingerate, pentru ca volumul stomacului a devenit mult mai mic. Aceasta interventie, ar avea de asemenea o acțiune prin intermediul reducerii hormonilor secretați de stomac.

Avantaje operatie micsorare stomac (gastric sleeve laparoscopic)

  • absența materialului străin
  • un bun confort alimentar
  • nici un risc carențial din cauza absenței unui scurtcircuit digestiv
  • rezultate bune cu o pierdere în greutate mai mare de 50% după un an

Consecințe și complicații:

Această intervenție are o rată de complicații mai mare decât inelul gastric, cu risc de fistulă postoperatorie (scurgeri la suturi ale stomacului). Când apare fistula, vindecarea este dificilă, consumatoare de timp și necesită câteva săptămâni de spitalizare cu reoperare, cel mai adesea sub laparoscopie, și cu furnizarea de nutriție artificială temporară.

Această intervenție, operatie micsorare stomac, necesită urmărire postoperatorie riguroasa, ca și alte proceduri chirurgicale bariatrice. Pe termen lung, sunt raportate circa 20% din cazuri cu reflux gastroesofagian persistent.

Evaluarea preoperatorie

  • endoscopia digestiva superioara: examinarea constă în căutarea în interiorul stomacului a ulcerelor sau a herniilor hiatale. Această examinare face, de asemenea, posibilă verificarea absenței infecției cu o bacterie foarte frecvent întâlnita numită HelicoBacter Pylori. În cazul prezenței acestei bacterii, tratamentul cu o combinație de mai multe medicamente este prescris, un control endoscopic fiind necesar pentru a asigura absența acestei bacterii înaintea intervenției
  • ecografia abdominala: examinare fără dureri care permite sa se vadă dacă ficatul nu are o suprasarcina cu grăsime – steatoza, și pentru a verifica absenta pietrelor în vezica biliara. În cazul prezentei calculilor biliari, se recomandă să se îndepărteze mai întâi vezica biliara înainte de a se lua în considerare o operatie micsorare stomac.
  • analize complete de sânge.

În unele cazuri, după evaluarea de către anestezist poate fi solicitat un consult cardiologic. Toate aceste examinări sunt efectuate în timpul unei scurte șederi spital (o zi) înainte de intervenție.

Tratamentul chirurgical

Spitalizarea înseamna de obicei 72 de ore în absența complicațiilor. Pacientul intră în spital în ziua intervenției și părăsește spitalul peste 72 ore dacă starea lui o permite.

Intervenția laparoscopica pentru operatie micsorare stomac

Va avea loc în ziua spitalizării. Intervenția durează în medie 120 de minute. Se efectuează sub anestezie generală și laparoscopic, adică cu 5 orificii mici. La sfârșitul procedurii, pacientul rămâne în terapie intensiva timp de câteva ore. Este permis pacientului să bea seara, dacă parametrii de monitorizare sunt corecți. Durerea este minimă după intervenția chirurgicală și este controlată perfect de analgezice simple.

Înainte de externare

Se prescriu câteva zile de analgezice, antialgice și un medicament de protecție a stomacului pentru o perioadă de o luna. Anticoagulantele sunt necesare, o injectare pe zi pentru a preveni riscul de flebită, sau tromboembolism pulmonar. Concediul medical pentru 3 săptămâni este necesar. Reevaluarea la o lună după intervenție, apoi la fiecare 3 luni este de asemenea necesara.

Complicații postoperatorii după o operatie micsorare stomac

Acestea sunt complicațiile oricărei intervenții chirurgicale laparoscopice. Se pot regăsi rar flebita, embolia pulmonară, hemoragia și infecția. În timpul operației, este posibilă conversia excepțională în chirurgie deschisa, de exemplu, pentru a controla hemoragia.

Complicații la distanță de intervenție

  • Deficiențele nutritive sunt rare, dar au fost descrise. Acestea sunt prevenite prin urmărirea riguroasa a pacientului.
  • Refluxul gastroesofagian, care se traduce ca senzația de arsură în stomac și reflux acid este o complicație frecventă a operatiei de gastric sleeve.
  • Litiaza biliară: pierderea în greutate promovează apariția pietrelor în vezica biliară. În cazul litiazei biliare, se va propune o măsură preventivă – colecistectomia lapaoscopica.

După operație

Se recomandă cu fermitate efectuarea unei urmăriri după acest tip de intervenție. Acesta este un angajament moral între pacient și chirurg.

Recomandări:

Dupa o operatie micsorare stomac, o consultație cu nutriționistul este de dorit, dacă este posibil, o dată la trei luni, sau [social_warfare]cel puțin o dată la 6 luni. Scopul acestor consultări este de a detecta deficiențele nutriționale. În timp, consultația de reevaluare se poate repeta cu o frecvență anuală.

10 comentarii

Obezitatea tratament chirurgical - dr.Stefan Tuca, medic primar chirurgie 06/04/2019 - 1:36 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Obezitatea si apneea de somn - dr. Stefan Tuca, chirurgie bariatrica 27/05/2019 - 8:43 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Dupa gastric sleeve - probleme postoperatorii - dr. Stefan Tuca, chirurg 08/07/2019 - 7:50 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Inainte de gastric sleeve, pregatirea pentru sleeve gastric - dr.Stefan Tuca 08/07/2019 - 7:58 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Diabetul si obezitatea - dr. Stefan Tuca, chirurgia laparoscopica a obezitatii 12/07/2019 - 9:42 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Dieta inainte de gastric sleeve (micsorarea stomacului) - dr. Stefan Tuca 02/08/2019 - 7:17 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Alcoolul după intervenția bariatrica - dr. Stefan Tuca, chirurgia obezitatii 28/08/2020 - 7:16 pm

[…] Înțelegerea pericolelor consumului de alcool după operația bariatrică […]

Raspunde
Beneficiile tratamentului chirurgical al obezității - dr. Tuca, chirurg bariatric 28/09/2020 - 8:50 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Gastric sleeve și reducerea nivelului grelinei - dr. Tuca, chirurgie bariatrica 15/10/2020 - 7:28 pm

[…] Operatie micsorare stomac […]

Raspunde
Reluarea activității după operația bariatrica - dr. Ștefan Tucă, bariatrie 26/07/2021 - 9:29 pm

[…] că alegeți ca si intervenție bariatrica gastric sleeve sau bypass gastric, va fi nevoie de ceva timp pentru a vă odihni si reface după operație. […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button