Obezitate si boli cardiovasculare

Care este legătura intre obezitate si boli cardiovasculare?

O creștere în greutate de 3 până la 5 kilograme ar putea să nu fie o problemă majoră, dar dacă o persoana continuă să câștige în greutate pe o perioadă lungă de timp, este probabil să cadă în capcana obezității; punctul în care chirurgia bariatrică rămâne singura soluție viabilă.

De ce obezitatea reprezinta o amenințare atât de mare?

Unii oameni s-ar putea întreba de ce câștigul de greutate este considerat o amenințare la adresa sănătății. Răspunsul este ca obezitatea face mult rău sănătății, pe lângă aspectul fizic neplăcut. Obezitatea face persoanele mai sensibile la mai multe boli cardiovasculare. Până de curând, corelația dintre obezitate si boli cardiovasculare, nu era clară. După mai multe studii, s-a ajuns la concluzia că excesul de grăsime din organism, crește semnificativ șansele de a dezvolta boli coronariene. Unele dintre cele mai frecvente complicații asociate obezității sunt hipertensiunea, reducerea colesterolului HDL, dislipidemia, intoleranța la glucoză, hiperinsulinemia și multe altele.

Creșterea IMC (indice de masa corporala) a fost asociată cu boli cardiovasculare, dar și modul distribuției grăsimilor în organism este, de asemenea, un factor semnificativ pentru determinarea patologiilor cardiace.

Cum afectează exact obezitatea sănătatea inimii?

O inimă sănătoasă îndeplinește o multitudine de funcții vitale pentru organism. Inima este un organ muscular care pompează sânge în corp, cu ajutorul vaselor de sânge – artere, vene și capilare. Prin această circulație, furnizează oxigen și substanțe nutritive organismului și transportă dioxidul de carbon din organism către plămâni. Acest proces este extrem de vital pentru o viață sănătoasă. Obezitatea poate perturba foarte mult aceste funcții și poate induce complicații precum tensiune arterială crescută, diabet zaharat și creșterea nivelului de colesterol. Cel mai mare prejudiciu pe care îl poate provoca este afectarea directa a mușchiului inimii. Obezitatea duce la creșterea volumului de sânge care trebuie circulat, și forțează inima sa se contracte.

Acest lucru face ca inima să pompeze un volum mult mai mare de sânge cu fiecare bătaie. Într-o lungă perioadă de timp mușchiul cardiac se întinde și se contracta mai greu, rezultând un grad de insuficienta cardiaca. În plus, obezitatea duce la aritmii, adică bătăi neregulate ale inimii. În cele din urmă, poate duce la stop cardiac. O persoană obeză are de 30 de ori mai multe șanse de a suferi de afecțiuni cardiace în comparație cu o persoană cu o greutate normala.

Este demonstrat că pierderea a doar 5 până la 10 procente din greutatea corporală totală poate îmbunătăți semnificativ sănătatea cardiacă, nediscutând de faptul ca chirurgia bariatrica ( micsorare stomac, bypass gastric) va poate scăpa de tot excesul de kilograme nedorit.

2 comentarii

Obezitate - cauze, complicatii, tratament chirurgical obezitate 28/07/2019 - 5:42 pm

[…] Obezitate si boli cardiovasculare […]

Raspunde
Legătura dintre obezitate și bolile renale - Sleeve Gastric 07/02/2024 - 10:01 pm

[…] Gestionarea hipertensiunii arteriale este crucială în prevenirea complicațiilor renale la persoanele cu obezitate. Modificările stilului de viață, inclusiv restricția de sodiu, exercițiile fizice regulate și medicamentele antihipertensive, joacă un rol vital în controlul tensiunii arteriale. […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button