Volumul stomacului după gastric sleeve

Pe măsură ce expertiza chirurgilor continuă să se îmbunătățească, operația de gastric sleeve devine rapid cea mai aleasă și mai reușită operație de slăbire din prezent. Peste 90% din operațiile de scădere în greutate efectuate în Europa sunt gastrectomii longitudinale laparoscopice (gastric sleeve).

80% din stomac este îndepărtat în timpul intervenției chirurgicale de micșorare a stomacului (gastric sleeve). Unul dintre cele mai neînțelese subiecte legate de gastric sleeve, este dimensiunea stomacului după operație. Mărimea stomacului după operațiile bariatrice poate varia de la pacient la pacient.
Volumul stomacului pentru pacienții cu bypass gastric este de aproximativ 40-50 ml , în timp ce pacienții cu gastric sleeve, se pot aștepta la un volum al stomacului cuprins intre 60 si 100 ml.

Dar ce factori influențează capacitatea stomacului? Vom dezvălui răspunsul la acest lucru aici în acest articol.

Ce impact are volumul stomacului in procesul de scădere in greutate?

Volumul stomacului după gastric sleeve este important pentru a determina cantitatea de alimente pe care o puteți ingera. Acest lucru este esențial pentru a înțelege controlul unei porții de alimente și importanța fiecărei calorii consumate (mai ales pentru alimentele mai bogate în nutrienți).

In general, chirurgul folosește intraoperator aceeași dimensiune a tubului de calibrare la pacienți diferiți. Totuși, rezultatul final diferă întotdeauna din cauza dimensiunii inițiale a stomacului pacientului.

Există 3 factori principali care determină volumul stomacului imediat după intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului.

  • Dimensiunea stomacului înainte de operație
  • Dimensiunea tubului de calibrare folosit de chirurg
  • Maniera de secțiune a stomacului in raport cu tubul de calibrare (strânsă sau laxa)

Se poate întinde stomacul după gastric sleeve?

Stomacul nu se va întinde fără un motiv legitim. Dacă pacienții mănâncă până la punctul de a fi complet plini de mai multe ori pe zi, stomacul se va dilata ușor, și treptat, dimensiunile porțiilor vor crește.

Dacă observați că dimensiunile porțiilor cresc dincolo de ceea ce ar trebui, ar trebui să discutați cu chirurgul sau cu nutriționistul / dieteticianul pentru a reveni pe drumul cel bun. Este foarte important , ca după gastric sleeve să faceți alegeri de viață sănătoase. La fel de important este să le mențineți pentru tot restul vieții.

Cât de mult stomac este eliminat în intervenția de gastric sleeve?

Aproximativ 80-85% din stomac este îndepărtat, ceea ce înseamnă că volumul stomacului după gastric sleeve va fi cuprins intre 60 si 100 de ml. Acest lucru înseamnă că este nevoie de cantități mici de alimente pentru a va simți plin.

Ce este tubul de calibrare si ce importanta are?

Tubul de calibrare, sau bujia (bougie in franceza) este un tub ghid pentru chirurg, si ajuta la dimensionarea stomacului restant. Acesta se introduce intraoperator in stomacul pacientului. Dimensiunea bujiei folosite influențează volumul stomacului după operația de gastric sleeve.

In operația de gastric sleeve se folosesc bujii cu calibre intre 32FR si 40FR. Un FR, este unitatea de măsură egală cu o treime de mm. Ca si exemplu o bujie de 40FR măsoară aproximativ 1,33 cm in diametru. Personal, am o preferința in utilizarea bujiilor de 34 si 36 Fr, in ideea obținerii unui volum gastric cat mai mic.

Același tub de calibrare, nu creează întotdeauna aceeași dimensiune a stomacului. Aceasta deoarece dimensiunea finala a stomacului, depinde de cât de aproape de bujie se vine cu staplerul (pensa care capsează si secționează stomacul) și dacă chirurgul suturează transa de secțiune.

Totuși, nu exista un standard pentru o dimensiune ideală a bujiei in gastric sleeve. O bujie cu diametru mai mic are ca rezultat un volum mai mic al stomacului, o restricție mai mare și un risc mai mare de fistula si strictură. Dimpotrivă, o dimensiune mai mare a bujiei are ca rezultat un volum mai mare al stomacului, o funcționare mai sigură a acestuia, dar și o probabila scădere in greutate insuficientă.

In definitiv, chirurgul si experiența acestuia, sunt puncte foarte importante in operatiile bariatrice.

1 comentariu

Chirurgia bariatrică - dr. Ștefan Tucă, chirurg bariatric 28/07/2021 - 2:39 pm

[…] care se realizează laparoscopic și implică îndepărtarea unei porțiuni din stomac, lăsând un tub gastric de volum mic. Stomacul este cam de mărimea unei banane. Stomacul rămas după gastric sleeve va spune […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button