Cum afecteaza obezitatea fertilitatea la femei


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 39% dintre adulți se confruntă cu obezitatea (39% dintre bărbați și 40% dintre femei). Mai mult de 13% din populația adultă a globului era obeză în 2016, iar cifrele sunt în creștere. 

Pe lângă multitudinea de probleme de sănătate cauzate de kilogramele în exces, cât și costurile mari cu care se confruntă persoanele afectate de obezitate, și fertilitatea are de suferit. Obezitatea afectează atât fertilitatea bărbaților, cât și a femeilor. In acest articol îți vom spune cum anume afectează obezitatea fertilitatea la femei. 

Fertilitatea și obezitatea

Cantitatea de grăsime corporală și modul cum este ea distribuită pe corpul unei femei afectează echilibrul hormonal. Cu cât crește numărul kilogramelor în exces și cantitatea de grăsime de pe abdomen, cu atât crește riscul de a avea probleme de fertilitate. La femeile obeze și sarcina poate suferi probleme grave care să pună în pericol viața mamei și a fătului.

Ciclul menstrual este echilibrat de hormoni, iar obezitatea are un efect profund asupra acestuia.  Femeile obeze au un nivel mai crescut de leptină. Leptina este un hormon care este produs în țesutul adipos. Au deasemenea și niveluri scăzute de SHBG (globulina care leagă hormonii sexuali), o proteină care leagă hormonii androgeni și estradiol. 

Astfel, crește riscul ciclului menstrual neregulat și a problemelor de fertilitate. Dezechilibrele hormonale provocate de obezitate pot duce inclusiv la anovulație. În cazul anovulației, ovulația nu mai are loc sau este intermitentă. 

Mai mult, și calitatea ovulului poate fi afectată de obezitate. Studiile arată că femeile afectate de obezitate, care reușesc să rămână însărcinate, au un risc crescut de a face un avort spontan, diabet gestațional sau preeclampsie.

Fertilizarea în vitro și obezitatea 

Multe femei care își doresc să rămână însărcinate și nu reușesc apelează la fertilizarea în vitro. Din păcate, problemele de obezitate pot avea impact și asupra șanselor de a rămâne însărcinată cu ajutorul fertilizării în vitro. La femeile cu obezitate, șansele de a rămâne însărcinate prin fertilizare în vitro sunt reduse cu 20% în comparație cu cele care au o greutate normală.

Persoanele cu obezitate care apelează la FIV au nevoie de doze mai mari de gonadotropină. Au și un răspuns mai slab la stimularea ovariană și mai puține ovocite recoltate. 

Partea bună este că pierderea în greutate, chiar și numai în procent de 5-10%, poate avea efecte benefice asupra fertilității prin îmbunătățirea parametrilor endocrini, scăderea nivelului de insulină și creșterea frecvenței ovulației.

Fertilitatea după gastric sleeve

Una dintre cele mai eficiente și mai sigure modalități de tratare a obezității este prin operația gastric sleeve. Femeile cu probleme de fertilitate cauzate de obezitate pot începe să ovuleze regulat după intervenția gastric sleeve. Dar după intervenție este indicată o perioadă de un an de zile până la următoarea încercare de a rămâne însărcinată. 

Spre deosebire de alte proceduri bariatrice, după gastric sleeve, nutrienții din alimente sunt absorbiți în mod normal, deci riscul carențelor de vitamine și minerale este mult mai scăzut, lucru foarte benefic în sarcină. În general, marea majoritate a persoanelor pot să-și planifice și ducă la bun sfârșit cu succes sarcina după operația de gastric sleeve, dacă urmează indicațiile și îndrumările medicilor. 

Dacă obezitatea te împiedică să devii mamă și ești pregătită să faci pasul de a scăpa de kilogramele în plus, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre intervenție și cum te poate ajuta. 

2 comentarii

Steatoza hepatică și obezitatea - Sleeve Gastric 11/01/2023 - 8:46 pm

[…] Obezitatea este cel mai semnificativ factor de risc pentru apariția steatozei hepatice, atât la adulți, cât și la copii și adolescenți. Rezistența la insulină joacă un rol central în acumularea de trigliceride în interiorul hepatocitelor și în inițierea cascadei inflamatorii.  […]

Raspunde
Cazuri dificile de operații bariatrice - Sleeve Gastric 15/03/2023 - 7:56 pm

[…] Ștefan Tucă a ales să nu facă pacienților săi cu obezitate plicătura gastrică laparoscopică ca procedură bariatrică. „Revizia chirurgicală după o […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button