Consult pneumologic înainte de gastric sleeve

Gastric sleeve este o procedură chirurgicală transformatoare care ajută la o pierdere semnificativă în greutate și poate îmbunătăți diverse afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Înainte de această intervenție chirurgicală, pacienții trebuie să realizeze multiple evaluări preoperatorii și investigații medicale. Acestea sunt importante pentru a stabili dacă pacienții sunt candidați potriviți și pentru a identifica potențialele riscuri. 

Un aspect crucial este consultul pneumologic, care se concentrează pe evaluarea sănătății respiratorii a pacientului. În acest articol vom explora semnificația și importanța unui consult pneumologic înainte de intervenția de gastric sleeve. 

De ce un consult pneumologic

1. Obezitatea și sănătatea respiratorie

Obezitatea este adesea asociată cu probleme respiratorii. Printre acestea amintim afecțiuni precum apneea de somn, sindromul de hipoventilație din cauza obezității și scăderea funcției pulmonare. Excesul de greutate poate duce la acumularea de grăsime în jurul pieptului și abdomenului, afectând mecanica respirației. 

2. Riscul de apnee de somn

Apneea de somn este o problemă comună la persoanele cu obezitate. Aceasta se caracterizează prin întreruperi ale respirației în timpul somnului. Astfel, calitatea somnului scade și duce la creșterea somnolenței în timpul zilei. S-a demonstrat că intervenția de gastric sleeve îmbunătățește sau remite apneea de somn la mulți pacienți. Examinarea pneumologică este crucială pentru identificarea afecțiunilor preexistente. 

3. Evaluarea funcției pulmonare

În cadrul unui consult pneumologic se evaluează și funcția pulmonară prin teste precum spirometria. Acest test măsoară volumul și fluxul de aer în timpul inhalării și expirării. Acesta ajută la evaluarea eficienței sistemului respirator și la identificarea afecțiunilor care ar putea afecta capacitatea pacientului de a tolera intervenția chirurgicală. 

4. Identificarea afecțiunilor respiratorii

Afecțiunile respiratorii preexistente, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau astmul, trebuie identificate și adresate înainte de operație. Aceste afecțiuni pot avea un impact asupra pacientului de a se recupera și respira eficient după operație. 

5. Evaluarea riscurilor

Consultul pneumologic ajută la identificarea persoanelor cu risc crescut de complicații respiratorii în timpul și după operație. Asta permite echipei medicale să adapteze abordarea chirurgicală și îngrijirea postoperatorie pentru a atenua riscurile potențiale. 

Componentele consultului pneumologic

  • Evaluarea istoricului medical. Se analizează în amănunt istoricul medical al pacientului, inclusiv orice antecedente de afecțiuni respiratorii și obiceiuri de fumat. 
  • Examinare fizică. Un examen fizic poate include o evaluare a frecvenței respiratorii, a mișcării pereților toracici și a prezenței respirației șuierătoare. Acest lucru ajută la evaluarea sănătății respiratorii generale a pacientului. 
  • Testul de spirometrie. Spirometria oferă informații importante despre capacitatea și funcționarea capacității pulmonare. 
  • Radiografie sau CT pulmonar. Testele imagistice ajută la evaluarea structurii plămânilor și pentru a identifica orice anomalii sau condiții preexistente care ar putea afecta funcția respiratorie. 

Adresarea problemelor respiratorii

În timpul examinării pneumologice pot fi identificate probleme respiratorii. Echipa medicală va trebui să ajute la optimizarea funcției respiratorii a pacientului înainte de intervenția chirurgicală. Asta ar putea implica gestionarea afecțiunilor existente, cum ar fi terapia cu bronhodilatatoare pentru astm. 

Dacă pacientul/a fumează, acest lucru este un factor de risc semnificativ pentru complicații respiratorii. Fumătorii vor fi încurajați să renunțe la fumat înainte de operație. Pot fi acordate servicii de consiliere psihologică pentru oprirea fumatului. 

Pacienții cu probleme respiratorii vor beneficia de monitorizare și îngrijire postoperatorie specializată. Aceasta ar putea implica monitorizarea nivelului de oxigen, a frecvenței respiratorii și a altor parametri respiratori în timpul perioadei inițiale de recuperare. 

În domeniul chirurgiei bariatrice, asigurarea siguranței pacienților și optimizarea rezultatelor necesită o abordare holistică. Este deci crucial un consult pneumologic complet înainte de operația de gastric sleeve pentru evaluarea și abordarea problemelor de sănătate respiratorie. 

Dacă suferi de obezitate și vrei să vezi dacă ești un/o candidat/ă bun/ă pentru gastric sleeve, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre cum te poate ajuta chirurgia bariatrică. Apelează cu încredere la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generala, cu competență în chirurgie laparoscopica avansată și bariatrie.

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button