Etapele operației de gastric sleeve

Operația gastric sleeve, cunoscută și sub numele de gastrectomie cu manșon, este o procedură transformatoare concepută pentru a ajuta persoanele să obțină o pierdere semnificativă în greutate și să amelioreze problemele de sănătate legate de obezitate. 

Această intervenție chirurgicală implică îndepărtarea unei porțiuni din stomac, creând o pungă stomacală mai mică, în formă de banană. Ca pacient, te ajută să știi cum se desfășoară această intervenție dacă suferi de obezitate și ți-a fost recomandată. 

1. Evaluarea preoperatorie

Înainte de a ajunge la operația de gastric sleeve, persoanele trec printr-o evaluare preoperatorie amănunțită. Aceasta include o revizuire completă a istoricului medical, examinări fizice și diverse teste, cum ar fi analize de sânge, studii imagistice și, eventual, o evaluare psihologică. 

Această evaluare ajută la asigurarea faptului că pacientul este un candidat potrivit pentru operație și identifică orice riscuri potențiale. 

2. Consultarea cu echipa bariatrică

Pacienții lucrează îndeaproape cu o echipă bariatrică multidisciplinară, care poate include un chirurg, un nutriționist, un psiholog și alți profesioniști din domeniul sănătății. Echipa oferă informații valoroase, discută potențialele beneficii și riscuri ale intervenției chirurgicale și educă pacientul cu privire la modificările necesare ale stilului de viață după operație. 

Gastric sleeve este mai mult decât o simplă intervenție chirurgicală, este o operație care schimbă viața pacienților din foarte multe puncte de vedere. 

3. Schimbări ale stilului de viață preoperatoriu

În săptămânile premergătoare intervenției chirurgicale, pacienții fac anumite modificări ale stilului de viață. Acestea pot include modificări ale dietei, programe de exerciții fizice și ajustări comportamentale pentru a pregăti organismul pentru operație și pentru a spori succesul general al procesului de pierdere în greutate.

4. Ziua operației de gastric sleeve

În ziua operației, pacienții ajung la spital și sunt supuși unei ultime verificări preoperatorii. După ce sunt gata, sunt duși în sala de operație, unde echipa chirurgicală începe procedura de gastric gastric.

5. Anestezia și inciziile

Pacientul este plasat sub anestezie generală pentru a asigura confortul și o experiență fără durere în timpul operației. Chirurgul face apoi câteva incizii mici în zona abdominală. Aceste incizii servesc ca puncte de intrare pentru instrumentele laparoscopice utilizate în cadrul procedurii.

6. Plasarea trocarului și insuflarea cu dioxid de carbon

Tuburile trocar sunt introduse prin incizii, iar dioxidul de carbon este pompat în cavitatea abdominală. Acest lucru creează spațiu în abdomen, permițând chirurgului să aibă o vedere clară a organelor interne și să efectueze operația folosind tehnici laparoscopice.

7. Rezecția în gastric sleeve

Cu ajutorul unor instrumente specializate, chirurgul taie și îndepărtează cu grijă o porțiune mare din stomac, lăsând în urmă o structură asemănătoare unui manșon. Porțiunea de stomac îndepărtată este apoi extrasă din corp.

8. Închiderea și finalizarea operației de gastric sleeve

Partea rămasă a stomacului este sigilată, creându-se un stomac mai mic, tubular. Pentru a întări linia de sigilare și pentru a minimiza riscul de scurgeri, chirurgul poate folosi puncte de sutură suplimentare sau materiale bioresorbabile.

Odată ce manșonul gastric este creat și se fac ajustările necesare, echipa chirurgicală îndepărtează cu grijă instrumentele, eliberează dioxidul de carbon din cavitatea abdominală și închide inciziile.

Operația de gastric sleeve poate dura aproximativ 1-2 ore. Durata intervenției depinde de mai mulți factori, inclusiv experiența chirurgului, circumstanțele individuale ale pacientului și tehnicile chirurgicale specifice folosite.

9. Îngrijirea postoperatorie

După operație, pacienții sunt monitorizați și apoi transferați în camera de spital. Perioada inițială de recuperare implică gestionarea durerii, monitorizarea eventualelor complicații și reintroducerea treptată a aportului oral. Pentru mai multe detalii despre perioada după intervenția de gastric sleeve, îți recomandăm să citești aceste articole. 

10. Urmărirea și modificări ale stilului de viață

Pacienții primesc instrucțiuni de îngrijire postoperatorie și sunt programați pentru întâlniri de monitorizare cu echipa bariatrică. Aceștia continuă să facă schimbări în stilul de viață, inclusiv adoptarea unei diete modificate, încorporarea de exerciții fizice regulate și participarea la grupuri de sprijin pentru a asigura succesul continuu și o sănătate optimă.

Este extrem de important ca pacienții să țină cont de indicațiile medicului chirurg pe tot parcursul vieții după intervenția de gastric sleeve. Succesul scăderii în greutate și menținerea unei greutăți normale depind angajamentul pacientului de a-și schimba stilul de viață care a dus la instaurarea obezității. Gastric sleeve este o unealtă puternică de combatere a obezității, dar necesită implicare și angajament constant din partea pacientului. 

Dacă suferi de obezitate și vrei să vezi dacă ești un/o candidat/ă bun/ă pentru gastric sleeve, fă-ți o programare pentru a afla mai multe despre cum te poate ajuta chirurgia bariatrică. Apelează cu încredere la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generala, cu competență în chirurgie laparoscopica avansată și bariatrie.

1 comentariu

Consult pneumologic înainte de gastric sleeve - Sleeve Gastric 11/01/2024 - 9:29 pm

[…] Gastric sleeve este o procedură chirurgicală transformatoare care ajută la o pierdere semnificativă în greutate și poate îmbunătăți diverse afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Înainte de această intervenție chirurgicală, pacienții trebuie să realizeze multiple evaluări preoperatorii și investigații medicale. Acestea sunt importante pentru a stabili dacă pacienții sunt candidați potriviți și pentru a identifica potențialele riscuri.  […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button