Recuperarea după operația bariatrică

Recuperarea după operația bariatrică variază în funcție de pacient. O recuperare completă va dura câteva luni și necesită respectarea sfaturilor chirurgului operator. Chirurgul vă poate ajuta să recunoașteți etapele importante și să vă pregătiți pentru fiecare etapă în parte pentru a reduce riscul complicațiilor.

Recuperarea după operația bariatrică..la ce sa mă aștept?

Calendarul tipic al recuperării

  • Două-trei zile de internare după operație – majoritatea pacienților vor trebui să rămână în spital în primele două-trei zile după operație.
  • Trei până la cinci săptămâni – realmente, va puteți reîntoarce la munca după două săptămâni. Cu toate acestea, va trebui să așteptați trei până la cinci săptămâni înainte de a începe exercițiul fizic regulat.
  • Șase luni sau mai mult – durează aproximativ șase luni sau mai mult pentru ca pacienții să se recupereze complet după operația bariatrica (gastric sleeve, bypass gastric).

Principii directoare în recuperarea după operația bariatrică

O recuperare completă după intervenția bariatrica durează șase luni sau peste. Urmarea direcției prezentate de  chirurgul dumneavoastră va ajuta mult la susținerea procesului de vindecare. A mânca sau a face exerciții fizice prea repede, sau prea mult, nu numai că vă poate submina scăderea în greutate, ci vă poate pune în pericol starea de sănătate. Cu cât rămâneți mai aproape de instrucțiunile chirurgului și nutriționistului, cu atât va fi mai rapidă și mai sigură recuperarea.

Există anumite aspecte în recuperarea după operația bariatrică, care vă pot afecta semnificativ succesul !

Factori de luat in considerare după operația bariatrică

  • Dieta după operatia bariatrica (micșorare stomac, bypass gastric) – după intervenție, veți trece încet de la alimentele lichide la cele solide. De asemenea, va trebui să vă adaptați la consumul unor cantități mai mici de alimente.
  • Exercițiul fizic – mențineți o rutină regulată de exerciții fizice! Ar trebui sa treceți lent către antrenamente mai intense, pe măsură ce corpul se vindecă.
  • Grupuri de suport pentru pacienții bariatrici – mulți pacienți consideră că participarea la grupuri de sprijin bariatric îi motivează emoțional și prin sfaturi despre stilul de viață de după operație.

Dacă suferiți o intervenție chirurgicală laparoscopică bariatrică (cum ar fi de dorit), recuperarea dvs. poate fi mai rapidă …

Recuperarea după chirurgia laparoscopica in general, durează o săptămână. În tot acest timp, pacienții sunt sfătuiți să minimizeze eforturile fizice. Pacienții vor trebui să respecte instrucțiunile medicale și nutriționale oferite in mod firesc de chirurg după operația bariatrica.

Repere in recuperarea după operația bariatrică  

  • Imediat după operație – deși exista posibilitatea să nu aveți nevoie de asistență la domiciliu în prima săptămână de recuperare, va trebui să vă limitați considerabil activitățile. Totuși, este important să vă ridicați și să vă deplasați în fiecare zi pentru a favoriza digestia și buna circulație sanguina. Pacienții trebuie să aibă grijă să consume apa și mesele încet, mult mai lent decât înainte. În plus, deși trebuie să evitați să beți în timpul mesei, este important să rămâneți hidratat pentru a preveni constipația. Micile incizii necesită de obicei cel puțin două săptămâni pentru vindecarea completa. Pacienții trebuie să aibă grijă de zonele de incizie în tot acest timp, evitând spălarea în timpul băilor sau al dușurilor. Contactați imediat chirurgul dacă ați observat vânătăi, scurgeri, sau inflamație cronică la nivelul inciziilor.
  • Pe termen scurt – cu acordul chirurgului, puteți trece de la o dietă lichidiana sau pasata, la o alimentație normala la trei-patru săptămâni după operație. Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciu și își pot relua rutina zilnică în acest moment. Tot acum, ar trebui să aveți deja stabilita o rutină ușoară în a face exerciții fizice! Asigurați-vă că evitați orice efort fizic extrem, inclusiv ridicarea de greutăți, joggingul sau mersul pe bicicletă.
  • Pe termen lung – după circa 3-4 săptămâni de la operație, veți putea fi capabil să reintroduceți alimentele solide în dieta dumneavoastră: carne tocata sau tăiată cubulețe, fructe proaspete și moi, sau legume gătite. Puteți începe, de asemenea, exerciții fizice mai serioase, cum ar fi înotul și aerobicul.

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button