Care este costul obezității?

Care este costul obezității? Când vorbim de obezitate, ne referim la toți factorii implicați în această boală, cât și problemele cu care se confruntă persoanele afectate. Obezitatea a ajuns în prezent să fie considerată o epidemie la nivel global în creștere. World Obesity Federation crede că până în 2030, un miliard de oameni vor suferi de obezitate la nivel global. Cifrele includ statistici precum una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor fi afectați de obezitate. 

Fiindcă obezitatea este o boală în care și pacientul și medicul trebuie să fie implicați pentru însănătoșire este importantă conștientizarea. Atât persoanele cu exces de greutate, cât și cele cu o greutate normală trebuie să fie informate. Persoanele cu obezitate să fie conștiente că există soluții și cele cu o greutate normală să fie proactive. Fiindcă știm că cel mai bun remediu este prevenția, acolo unde este posibil. 

Care este costul obezității?

Că obezitate vine la pachet cu multe probleme o știm cu toții. Și cu toate astea, cazurile de obezitate cresc pe zi ce trece. Iar pacienții cu obezitate plătesc scump această boală și nu ne referim strict la un cost financiar. 

1. Obezitatea și cancerul

Să fii supraponderal sau să suferi de obezitate sunt factori crescuți de risc pentru dezvoltarea a 13 cazuri de cancer. În dezvoltarea acestor tipuri de cancer sunt implicați mai mulți factori, dar să ai o greutate normală scade acest risc. Cele 13 tipuri de cancer asociate cu obezitatea ca factor de risc sunt următoarele:

 • Cancerul colorectal
 • Cancerul stomacal
 • Cancer renal
 • Cancer ovarian
 • Cancer hepatic
 • Cancer pancreatic
 • Cancer biliar
 • Adenocarcinoma esofagului
 • Cancer tiroidian
 • Meningioma (un tip de cancer cerebral)
 • Mielom multiplu
 • Cancer mamar la femeile care au trecut de menopauză
 • Cancer uterin

2. Obezitatea și diabetul de tip 2

Cu cât o persoană are mai multe kilograme în exces, cu atât mai rezistent devin mușchii și celulele la insulină. Majoritatea persoanelor cu diabet sunt fie supraponderale, fie obeze. Conform OSM, supraponderabilitatea și obezitatea sunt responsabile pentru 44 la sută din cazurile de diabet. Prevalența diabetului legat de obezitate se așteaptă să se dubleze la 300 de milioane de cazuri până în 2025. 

Operațiile bariatrice s-au dovedit a fi eficiente în tratarea obezității și remiterea diabetului de tip 2.

3. Obezitatea și problemele articulare

Din cauza presiunii exercitate de țesutul adipos, sistemul musculoscheletal al persoanelor obeze este afectat. Cea mai comună problemă de acest tip asociată cu obezitatea este osteoartrita. O afecțiune articulară degenerativă, aceasta se caracterizează prin durere, scăderea mobilității și un impact negativ profund asupra calității vieții. 

Pierderea în greutate, fie printr-un program de tratament, fie prin operații bariatrice, poate aduce îmbunătățiri semnificative. Pacientul poate reduce astfel durerile și întârzia progresia leziunile structurale articulare. 

4. Obezitatea și bolile cardiovasculare

Hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia sunt adesea asociate cu obezitatea și reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Obezitatea crește riscul de a dezvolta în special insuficiență cardiacă și boli coronariene. 

Modalitățile prin care obezitatea crește riscul de boli cardiovasculare implică modificări ale compoziției corporale. Acestea afectează hemodinamica și structura inimii. Țesutul adipos produce celule proinflamatorii care pot induce disfuncție cardiacă și pot duce la formarea plăcilor aterosclerotice. 

5. Obezitatea și problemele psihologice

Obezitatea nu afectează numai sănătatea fizică a pacienților ci și pe cea mentală. Persoanele cu obezitate sunt afectate de stigmă și dezvoltă probleme psihologice precum anxietate și depresie. În plus, tinerii cu obezitate au parte la școală și în societate de mai mult bullying. Dezvoltă astfel o stimă de sine scăzută și un risc mai mare de suicid. 

Tratament obezitate

Tratamentul pentru obezitate depinde de fiecare caz în parte, deci trebuie să fie unul personalizat. Medicul trebuie să țină cont de toate problemele de sănătate ale pacientului și să-l ajute să găsească cea mai potrivită metodă. 

costul obezitatii

Pentru unele persoane supraponderale, poate fi o soluție schimbarea stilului de viață pe termen lung. Asta implică o dietă bogată în alimente sănătoase și cât mai puțin procesate și mișcare zilnică. Pentru creșterea aderenței la această schimbare, poate fi de ajutor consilierea psihologică sau tratamentul psihiatric în cazul unor tulburări adiacente.

Pentru persoanele cu obezitate, o soluție cu rezultate sigure, care se mențin pe termen lung o reprezintă operația de gastric sleeve. Găsirea unui chirurg cu experiență, care a operat cazuri multiple, inclusiv dintre cele dificile, este importantă pentru tratament. 

Dacă suferi de obezitate și ești pregătit/ă să pierzi kilogramele în exces, ia în considerare operația de gastric sleeve. Fă-ți o programare la Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopica avansată și bariatrie. Te va ajuta să găsești cea mai bună soluție pentru a slăbi și a te menține.

4 comentarii

Gastric sleeve riscuri și complicații - Sleeve Gastric 15/06/2023 - 3:52 pm

[…] sleeve riscuri și complicații pot fi evitate prin urmarea indicațiilor medicului chirurg. Epidemia de obezitate în continuă creștere a dus în ultimii ani și la creșterea intervențiilor de gastric sleeve. […]

Raspunde
Epidemia de obezitate - Sleeve Gastric - Dr Stefan Tuca 11/09/2023 - 9:22 pm

[…]  Obezitatea crește exponențial rata mortalității, în fiecare an mor la nivel global 2 800 000 de persoane din cauza obezității. Din nefericire, epidemia de obezitate continuă să facă ravagii printre persoanele de orice vârstă, statut și rasă.  […]

Raspunde
Chirurgia bariatrică indicații - Sleeve Gastric 21/09/2023 - 4:05 pm

[…] bariatrică are indicații bine stabilite. Persoanele cu obezitate și cu probleme de sănătate asociate cu aceasta se întreabă constant cum să slăbești. Pentru […]

Raspunde
Dr Ștefan Tucă, specialist în chirurgia bariatrică 09/10/2023 - 5:30 pm

[…] cu obezitate și comorbidități fusese operată pentru obezitate – plicatura gastrică laparoscopică în […]

Raspunde

Lasa un comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button